Trichet: Nő a válság terjedésének kockázata

euró, export
Vágólapra másolva!
Gyors és döntő erejű reakciót várna Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke az eurózóna válságára a tagállamoktól, ennek előkészítésére azonban elfogadhatónak tartotta, hogy egy héttel eltolták a soron következő uniós csúcsot. Trichet szerint túl körülményes az eurózóna, amely ezáltal a válság középpontjába került.
Vágólapra másolva!

Kisebb gazdaságokról immár nagyobb euróövezeti országokra is átterjedni látszik a zónát sújtó adósságválság - vélte az Európai Parlament pénzügyi bizottságában Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke, aki szerint a nemzetközi válság középpontjában van Európa. Az Európai Rendszerkockázati Testület (ESRB) elnökeként felszólalásában a francia szakember egyértelműen érzékelhetőnek nevezte a nyomást több uniós ország államkötvénypiacán.

Trichet szerint gyorsan kell reagálni és "döntő erejű" intézkedéseket kell hozni, méghozzá a nemzeti kormányok, hatóságok, valamint az európai uniós intézmények közös fellépésével. Minden további késlekedés súlyosbítja a helyzetet - figyelmeztetett a bankelnök. Úgy vélte, hogy a válság immár rendszerszintűvé vált.

Trichet szerint az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköznek (EFSF) a jelenleginél rugalmasabbnak kellene lennie. Az, hogy az egyes intézkedéseknek 17 ország nemzeti döntéshozatalán kell keresztülmenniük, túlságosan lelassítja a folyamatokat - vélte. Egyetértett az elnök azzal is, hogy Európában a bankágazatban feltőkésítésre van szükség. (Erről hétfőn Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök megállapodást is kötött.)

Megismételte, hogy a piacok bizalmának visszaállításához hiteles és fenntartható pénzügypolitikára és növekedést segítő szerkezeti intézkedésekre van szükség. Tovább kell javítani szerinte a koordinációt és az intézkedések hatásának kommunikációját.

Trichet azt mondta, az uniós tagállamok egymásra utaltak, és ez felgyorsítja a válság terjedését. A gyors terjedés pedig nemcsak az euróövezet, hanem az egész EU pénzügyi stabilitását fenyegeti, de még azon kívül is komoly hatásai lennének a reálgazdaságra is. Az euróövezet a nemzetközi válság epicentrumában áll - fogalmazott.

A bankelnök a világos döntések megszületésének érdekében elfogadhatónak tartja, hogy az EU közel egy héttel, október 23-ra halasztotta el az eredetileg jövő hétfőre tervezett állam- és kormányfői találkozót. Nagyon számít az idő, és kiemelten fontos, hogy egyértelmű üzenetek, intézkedések szülessenek - emelte ki.