Orbán "mindenben segít a devizahiteleseknek", de csak jövőre lehet új program

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Orbán Viktor miniszterelnök, sajtótájékoztató, otthonteremtés, Parlament
Vágólapra másolva!
Várhatóan nem idén, de elképzelhető további adósmentő lépés - derült ki Orbán Viktor miniszterelnök szavaiból. A kormány a már elindított programokra koncentrál, de a későbbiekben a kormányfő segítséget ígért az "emberekre tukmált devizahiteleket" forintra váltani szándékozóknak.
Vágólapra másolva!

Minden segítséget megadok a devizahiteleseknek, hogy átváltsák adósságukat forinthitelre - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán az Otthonvédelmi program újabb elemeinek ismertetésekor.

A kormányfő kedden azt mondta, hogy ki kell törni a devizahitelezés okozta ördögi körből, majd Giró-Szász András kormányszóvivő is arról beszélt, hogy a kormány újabb adósmentőcsomag kidolgozását fontolgatja.

A kormányfő szerdán arról beszélt, hogy a következő években még nehéz gazdasági környezetet vár Magyarországra, amelyben a kormány nem tudja garantálni a forint árfolyamát, a gazdasági válság mellett azonban meg kell kezdeni a felkészülést a válság utáni időkre. Orbán szerint ezért egyszerre kell kezelni "az emberekre rátukmált devizahitelek problémáját", és közben támogatni a forintalapú lakáshitelezést.

A devizahiteleseket segítő további lépésekről azt mondta, hogy "gondolkodunk további segítségen". Szavaiból az derült ki, hogy ez újabb program vagy programok nem várhatók idén. Orbán szerint "végig kell menni az eddig meghirdetett programokon", ezeket kell végrehajtani. Tudni kell például, hogy hányan élnek a végtörlesztéssel - mondta a kormányfő, ami arra utal, hogy a december 31-ig igénybe vehető program lejártáig nem fog újabb otthonvédelmi lépést indítani a kormány.

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Orbán és Matolcsy a szerdai bejelentésen