JP Morgan: A magyar növekedés a leggyengébb a régióban

Vágólapra másolva!
A londoni bank elemzői szerint csak félszázalékos növekedés lesz jövőre Magyarországon, a magyar kormány 1,5 százalékos növekedéssel számol. A JP Morgan a 2,5 százalékos hiánycél helyett 3,2 százalékos GDP-arányos államháztartási deficittel számol.
Vágólapra másolva!

Várhatóan "markánsan feszesebbé" válik jövőre a magyar költségvetési politika, miután a kormány jelentős lépéseket tett a strukturális hiány csökkentésére, a növekedési kilátások miatt azonban nehéz lesz teljesíteni a 2012-re kitűzött hivatalos hiánycélt további intézkedések nélkül - vélekedtek pénteki helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének közgazdászai - akik pénteken átfogó előrejelzést állítottak össze a Magyarország általuk valószínűsített jövő évi és távlati költségvetési és adósságfolyamatairól - biztatónak nevezték azokat a legutóbbi bevételnövelő intézkedéseket, köztük a "váratlan" áfaemelést, amelyeket a kormány a "meredeken gyengülő" növekedési kilátásokra válaszul tett.

A ház azonban közölte, hogy 2012-re szóló saját növekedési prognózisa borúlátóbb a kormányénál, és ezért a JP Morgan elemzői nehéznek tartják a jövő évi hiánycél teljesítését abban az esetben, ha a magyar kormány nem tesz újabb konszolidációs lépéseket.

A pénteki elemzéshez fűzött táblázatos kimutatás szerint a cég a hivatalos, 1,5 százalékos előrejelzéssel szemben 0,5 százalékos GDP-növekedést vár jövőre a magyar gazdaságban, és a 2,5 százalékos hiánycél helyett 3,2 százalékos GDP-arányos államháztartási deficittel számol. A ház londoni elemzői közölték, hogy a hivatalos célnál pesszimistább hiány-előrejelzésüket jórészt a kormányénál borúlátóbb gazdasági növekedési várakozásuk indokolja.

A JP Morgan londoni felzárkózó piaci stratégái nemrég összeállított új, felülvizsgált térségi előrejelzésükben meredeken rontották az egész közép-kelet-európai országcsoport - de különösen Magyarország és Csehország - jövő évi gazdasági növekedésére adott becslésüket, elsősorban az euróövezetben valószínűsített recesszió negatív keresleti hatásaira hivatkozva.