Mabisz: Még a chilei biztosítóknak is jobban megy, mint a magyaroknak

Orbán viktor és Kisbenedek Péter MABISZ konferencia
Vágólapra másolva!
Nem csak a válság az oka annak, hogy a magyar biztosítási ágazat minden mutató tekintetében lejtőre került - mondta el Kisbenedek Péter, a Mabisz elnöke a szövetség szerdai konferenciáján. A szövetség egységes adókedvezményekért lobbizik, javaslataik a kormány asztalán hevernek.
Vágólapra másolva!

A magyar biztosítási piac ma Európában és a világon sereghajtó, még a chilei biztosítók díjbevétele is magasabb, mint Magyarországé, sőt, már Elefántcsontpart is üldözőbe vette az országot - mondta el Kisbenedek Péter, a Mabisz elnöke a szövetség szerdai konferenciáján.

2007-ben megtört a lendület, azóta minden mutatót tekintve lefelé megy a szektor, és ez nem biztos, hogy a válsággal függ össze, tette hozzá az elnök, mert például Spanyolországban és Görögországban is nő a biztosításra fordított összeg.

"Nem örülünk az új adóknak, függetlenül attól, hogy ezt a biztosítók vagy az ügyfelek fizetik-e meg" - hangsúlyozta Kisbenedek, aki szerint világossá kell tenni a kormány számára, hogy a biztosítás hasznos a gazdaság számára, és a biztosítók hozzá tudnak járulni a gazdasági válság leküzdéséhez.

A biztosítók befektetései a GDP 7 százalékát teszik ki, a szektor állampapír-befektetéseinek értéke ezermilliárd forint feletti, az ágazatban pedig több mint 20 ezer foglalkoztatott van - sorolta a szövetség elnöke. "Több olyan terület van, ahol a kormány és a biztosítók együtt tudnának működni" - tette hozzá. Ilyen területnek nevezte meg a Mabisz elnöke az alulbiztosítottság csökkentését, valamint a hosszú távú megtakarítások ösztönzését.

"Nem termékeket kellene támogatni, hanem egységes adókedvezményekkel segíteni minden hosszú távú megtakarítást úgy, hogy a cél és az időtáv határozza meg a támogatás mértékét" - fogalmazott Kisbenedek. A harmadik területként és egyben a szakma előtti fő prioritásként az egészségbiztosítási szektor megnyitását említette, a negyedik "közös nevezőként" pedig az állampapír-vásárlások növelését, ez ugyanis különösen a mostani helyzetben nagyon fontos lenne az ország finanszírozása szempontjából.

A hosszú távú megtakarítások állami támogatásával kapcsolatban elmondta még, hogy a Mabisz letette javaslatait a kormány elé, és a szövetség abban bízik, hogy azok meghallgatásra találnak.