A biztosítók a PSZÁF-hoz fordulnak a baleseti adó miatt

Vágólapra másolva!
A biztosítók a jövő héten megjelenő kgfb-díjakba még nem építik bele a baleseti adót, mert az arról szóló törvényt még nem fogadták el. Azonban a biztosítók attól tartanak, hogy ha az adó miatt januártól díjat emelnek, akkor megszaporodnak majd a hozzájuk érkező fogyasztói panaszok.
Vágólapra másolva!

A baleseti adót is tartalmazó törvénycsomagot már csak a kötelező felelősségbiztosítás díjak október 30-ai kihirdetését követően fogadhatja el a parlament. A Biztosítás.hu szerint így előfordulhat, hogy az autósok a kampányban majd azt hiszik, hogy olcsóbb lesz a kötelezőjük, de a januárban hatályossá váló adó miatt mégis magasabb díjat fizethetnek jövőre. A biztosítók a várható rekordszámú fogyasztói panasz elkerülése érdekében a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) fordultak iránymutatásért.

Különbözőképpen vélekednek a biztosítók arról, hogyan kellene tájékoztatni a novemberben biztosítót váltó ügyfeleket a várható baleseti adóról, abban azonban egyetértenek, hogy a jövő héten meghirdetésre kerülő díjaikba nem teszik bele a 30 százalékos díjemelkedést hozó adót. "Ameddig a törvény nincs kihirdetve, a jogkövető biztosítók nem tehetnek másként, mint adó nélkül hirdetnek díjat" - írja közleményében a Biztosítás.hu.

A társaság szerint ezzel azonban az a gond, hogy ha az autósok, akik a kampányban elkönyvelik az esetleges megtakarításukat, majd januárban díjemelkedést tapasztalva 30 százalékkal többet kell hogy fizessenek, fogyasztói panaszok valóságos áradatát indíthatják el.

"Mivel a januártól kivetésre kerülő baleseti adó harmincszázalékos díjemelő hatását a biztosítók esetleges 5-10 százalékos kampánykedvezményei semmiképp sem tudják majd kiegyenlíteni, a díjak jelentős mértékű emelkedése már biztosra vehető" - fogalmaz közleményében a Biztosítás.hu.

A Biztositás.hu az [origo] Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. partnere.