Egy kötvényt sem tudott eladni az állam

Vágólapra másolva!
Még 2008 őszén, a válság kitörésekor sem volt példa arra, hogy ne tudott volna valamennyi forrást bevonni az Államadósság Kezelő Központ. A befektetők feltételezhetően egy jegybanki kamatemelést várnak, és félnek a leminősítés miatt, ezért volt sikertelen a csütörtöki aukció.
Vágólapra másolva!

Egyetlen fillér államkötvényt sem tudott eladni az Államadósság Kezelő Központ a mai, csütörtöki aukción. Az ÁKK 40 milliárd forintnyi diszkont-kincstárjegyet akart értékesíteni, de csak 22,8 milliárd forintnyi mennyiségre érkezett ajánlat a befektetők részéről. Az ÁKK nem fogadott el egyetlen ajánlatot sem - vélhetően a magas hozamigények miatt.

Az aukció sikertelen lett, ilyenre még 2008 őszén, a válság kitörésekor, a feszült állampapír-piaci helyzetben sem volt példa, amint arra a Portfolio.hu rámutatott. Utoljára a meghirdetettnél kevesebb benyújtott ajánlat 2003 januárjában volt a 12 hónapos aukciók történetében, de még akkor is adott el papírokat az adósságkezelő.

A csütörtöki aukció sikertelenségében két tényező játszhatott szerepet. Egyrészt a piac jegybanki kamatemelést áraz, a befektetők ezért kivárnak, és akkor fognak vásárolni, ha a Magyar Nemzeti Bank megemeli a kamatot, így nagyobb nyereségre tudnak szert tenni. A sikertelenség másik oka a Magyarország leminősítésével kapcsolatos aggodalom lehet, amely Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdai interjúja után felerősödött. Matolcsy a Heti Válasznak nyilatkozva jelezte, hogy reális lehetőség a leminősítés.