Erste-vezér: Követtünk el hibákat Magyarországon

Vágólapra másolva!
Csak súlyosbították a magyar kormány törvényei az osztrák Erste csoport Magyarországon elkövetett hibáit - írta pénteki, a részvényeseknek küldött levelében a bankcsoport vezérigazgatója. Az Erste az előző év első kilenc hónapjában elért 633,8 millió euró nyeresége után az idei év hasonló időszakában már közel egymilliárd eurós veszteségnél tart.
Vágólapra másolva!

"Magyarországon mi magunk is követtünk el hibákat" - írta pénteken a részvényeseknek küldött levelében az Erste Group Bank AG vezérigazgatója a csoport harmadik negyedéves eredményeinek ismertetése alkalmából. Andreas Treichl úgy fogalmazott, hogy a bank által elkövetett hibákat a magyar kormány által hozott törvények csak súlyosbították.

"Mindez a legrosszabb esetben arra kényszeríthet bennünket, hogy külföldi devizában fennálló hitelállományunk jelentős részét leírjuk" - fogalmaz a levélben. Az osztrák bankcsoport a rendkívüli tételek miatt 973 millió eurós konszolidált nettó veszteséget könyvelt el a januártól szeptemberig tartó időszakban, miközben az előző év hasonló időszakában még 633,8 millió euró nyereséget értek el - közölte a bankcsoport pénteken. A rendkívüli tételek közé sorolták többek között a goodwill-leírást Magyarországon és Romániában és a további kockázati céltartalék képzését Magyarországon (goodwill: jó hírnév, amely a számviteli törvény értelmében számszerűsíthető fogalom. A vállalat eszközei nettó értékének és a piaci értéknek a különbsége - a szerk.).

A magyarországi Erste Bank anyavállalatának közlése szerint 140,2 millió eurót fizettek be banki különadóként Magyarországon és Ausztriában. Az Erste október elején jelentette be: 700-800 milliós veszteségre számít 2011-ben, többek között az euróövezeti adósságválsághoz, illetve a magyarországi devizatörlesztésekhez köthető leírások miatt.

Az Erste nettó kereskedési eredménye 37,4 millió euró lett az év első kilenc hónapjában. A bankcsoport az egy évvel korábbi 180 millió euróról 521,3 millió euróval, 701,3 millió euróra emelte magyarországi kockázati céltartalékait. A devizahitelek végtörlesztéséből származó esetleges veszteségek ellensúlyozására 200 millió euró céltartalékot különített el a társaság. Továbbá a gazdasági kilátásokra és a magyarországi bizonytalan politikai környezetre való tekintettel további 250 millió euró értékű céltartalék létrehozása mellett döntöttek - tájékoztatott az Erste.

Andreas Treichl a közleményben úgy fogalmazott: "Finoman fogalmazva nem számítunk arra, hogy az elkövetkező néhány évben nagyon nyereséges lesz a magyarországi tevékenységünk."