Népszavazást tart Görögország az új mentőcsomagról

EU, Eurózóna, Európai Unió, Angela Merkel, Nicolas Sarkozy, George A. Papandreou, görög miniszterelnök
Vágólapra másolva!
A görög szavazók ítéletére bízná az új uniós mentőcsomag elfogadását az ország miniszterelnöke. Egy esetleges elutasító eredmény akár veszélybe is sodorhatja az adósságválság kezelését.
Vágólapra másolva!

Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök közölte, népszavazást fognak tartani az országnak nyújtandó újabb uniós mentőcsomagról - írta internetes oldalán a BBC brit közszolgálati csatorna. Papandreu azt mondta, megbízik a szavazók ítéletében.

"A görög nép akarata kötelező lesz ránk nézve" - mondta Papandreu a szocialista párt parlamenti frakciójának ülésén. A kormányfő egy parlamenti bizalmatlansági szavazás megtartását is beharangozta, de egyik esetben sem említett időpontot.

Az Európai Unió vezetői szerdán állapodtak meg a görög állam magánszektor felé fennálló adósságának ötvenszázalékos leírásáról és a Görögországnak nyújtandó, százmilliárd eurós újabb hitelcsomagról. Ennek fejében Görögországnak el kell fogadnia a költségvetési politikája ellenőrzésének szigorítását.

A görög kormány az elmúlt hónapokban ismétlődő sztrájkokkal és tiltakozásokkal nézett szembe az előző hitelcsomaghoz feltételül szabott megszorító intézkedések bevezetése miatt. Papandreuval saját párttársai közül is sokan szembefordultak. A szerdai bejelentés után több görög nagyvárosban tüntetések voltak. Szombaton a To Vima nevű lapban megjelent egy közvélemény-kutatás, amely szerint a görögök többsége negatívan ítéli meg az új mentőcsomagot.

Ha egy népszavazáson elutasítanák a megállapodást, és a görög kormány az eredménynek megfelelően cselekedne, az azért lenne rendkívül kedvezőtlen fejlemény, mert nagyon felerősödne az úgynevezett "rendezetlen államcsőd" veszélye.