Simor offshore cégén vitázik a jegybankkal Szijjártó

Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter szerint még nem küldte meg a költségvetési albizottságnak a ciprusi offshore cégének eladását igazoló papírokat Simor András jegybankelnök. Az MNB szerint Simor még a múlt héten megküldte a kért iratokat az országgyűlésnek.
Vágólapra másolva!

Nem érkeztek Simor Andrástól, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökétől a parlament költségvetési bizottságához dokumentumok arról, hogy valóban eladta ciprusi offshore cégét, valóban hazahozta vagyonát, és eleget tett adózási kötelezettségeinek az ügyben - mondta Szijjártó Péter, a költségvetési bizottság fideszes alelnöke hétfőn.

A bizottsági alelnök hangsúlyozta: továbbra is határozottan úgy gondolják, hogy Simor Andrásnak nyilvánosságra kell hoznia azokat a dokumentumokat, amelyek igazolják, hogy eladta off-shore cégét, hazahozta a vagyonát, és ezután megfizette a szükséges adót. Szijjártó Péter megjegyezte: már önmagában azt botránynak tartja, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnökének off-shore cége volt, de "az még nagyobb botrány, hogy a jegybankelnök ezzel kapcsolatban titkolózik".

Közölte: szerdán a költségvetési bizottság fideszes tagjai összeülnek az ügyben, értékelik a helyzetet, és áttekintik, mit tudnak még tenni azért, hogy "véget érjen a titkolózás". Egy korábbi bizottsági határozat szerint október 30-ig kellett volna megküldeni a kért papírokat Simornak.

A Magyar Nemzeti Bank sajtóosztálya szerint Simor András a korábban tulajdonában álló cég értékesítésének dokumentumait elnöki titkárságán október 19-től hozzáférhetővé tette, ezenkívül a dokumentumokat még a múlt héten megküldte Kövér Lászlónak, az országgyűlés elnökének.

Az MNB az [origo] megkeresésére kedden közölte, egyetlen fideszes képviselő sem akarta megnézni a jegybankelnök titkárságán elérhetővé tett dokumentumokat azok után, hogy a költségvetési bizottság ülésén a kormánypárti tagok szóba hozták az ügyet.