Titkos találkozón koccintott a Mol-vezér és a volt horvát kormányfő egy horvát lap szerint

Vágólapra másolva!
Egy Ivo Sanader korábbi horvát kormányfő, illetve Hernádi Zsolt Mol- vezérigazgató közötti titkos találkozóról ír a Jutarnij List horvát napilap hétfőn. A lap szerint videofelvételeken látható, ahogy a horvát vádak szerint a Mol által lefizetett Sanader kiveszi mobiljából az akkut, majd Hernádi felír valamit egy cetlire, és koccintanak. A Mol közölte, visszautasít minden gyanúsítgatást.
Vágólapra másolva!

Kétszer is találkozott egymással titokban Ivo Sanader korábbi horvát kormányfő, illetve Hernádi Zsolt, a Mol Zrt. vezérigazgatója - írja hétfői számában a Jutarnij List horvát napilap.

A két férfi 2009 májusában is találkozott egymással a horvát miniszterelnöki hivatalban, illetve egy frissen a horvát ügyészség birtokába került videofelvétel tanúsága szerint nem sokkal Sanader kormányfői posztról való távozása után egy zágrábi étteremben.

A lap szerint az étterem különtermében tartott másfél órás vacsorán zavartalanul beszélgethetett egymással a két férfi. A falra szerelt térfigyelő kamerák az egészet rögzítették, de a lap szerint különösen öt perc rendkívül érdekes belőle. "Szenzációs, figyelemre méltó, teljesen váratlan" - jellemezte a lap.

Ekkor az látható, amint a sötét öltönyös Sanader kiveszi mobiltelefonjából az akkumulátort, majd egy cetlit vesz ki a zsebéből, amelyre Hernádi ráír valamit, majd koccintanak. A lap szerint ezen a cédulán állapodtak meg abban, mennyit fizetnek az INA Mol általi felvásárlásának elősegítéséért.

A Mol az MTI-vel közölte: kategorikusan visszautasít minden gyanúsítgatást. "A részvényesi megállapodás megkötése előtt, alatt vagy azóta sem történt semmilyen kifizetés, sem Sanadernek, sem más döntéshozónak". Az állítólagos videóval kapcsolatos "spekulációnak és annak interpretációjának annyi köze van a valósághoz, mint az egykori horvát rajzfilmfigurának, Balthazar professzornak" - közölte a társaság.

A Mol 2009-ben, az Ivo Sanader vezette horvát kormánnyal kötött megállapodás értelmében szerezte meg az irányítói jogokat az INA horvát olajcég fölött, amelyben korábban sikertelenül próbáltak többségi tulajdont szerezni. Nem sokkal utána Sanader lemondott, majd különböző korrupciós vádak miatt nyomozás indult ellene, végül Ausztriában letartóztatták. Jelenleg azzal vádolják, hogy tízmillió euró csúszópénzt fogadott el a Moltól, amiért cserébe a magyar olajipari vállalat irányítói jogokat kapott az INA horvát olajipari cégben.

A kormányfő bukása óta folyamatos kísérletek történnek arra, hogy az INA-t irányító Molt ne stratégiai partnerként, hanem kenőpénzzel hatalmat szerző, a tőzsdei kereskedést manipuláló külföldi társaságként tüntessék fel Horvátországban. Erről és az ügy hátteréről bővebben itt olvashat. Hernádi Zsolt korábban egy interjúban beszélt arról, hogy a Molt és a személyét ért támadások arctalanok, a vádak pedig nélkülözik a konkrétumokat. Erről itt talál részleteket.