A UBS is csak félszázalékos magyar növekedést jósol jövőre

Vágólapra másolva!
Meredeken rontották hétfőn a jövő évre szóló euróövezeti, és ezzel összefüggésben a magyarországi növekedési előrejelzéseiket londoni felzárkózó piaci elemzők. A friss prognózisok szerint 2012-ben nem zárható ki a recesszió az eurózónában, a magyar gazdaságban pedig legföljebb félszázalékos növekedés várható.
Vágólapra másolva!

A UBS bankcsoport londoni befektetési elemzőrészlegének hétfőn összeállított átfogó prognózisa az eddig várt 1 százalék helyett most már csak 0,2 százalékos átlagos gazdasági növekedést valószínűsít a jövő év egészére az euróövezetben, az átlagon belül Németországban pedig 0,8 százalékos bővülést jósol.

A cég nem számol ugyan "totális" pénzügyi válsággal Európában, de arra számít, hogy az adósságválság miatt a következő időszakban újabb, "mérsékelt" hitelválság alakul ki az euróövezetben, és ez - valamint a jelentős költségvetési megszorítások és az adósságátrendezések - "a recesszió felé húzzák" 2012-ben az euróövezetet.

Emiatt a UBS londoni közgazdászai erősen rontották a közép-európai felzárkózó gazdaságokra szóló prognózisukat is. Magyarországon jövőre az eddig jósolt 1,5 százalék helyett most már csak 0,5 százalékos GDP-növekedést valószínűsítenek, Csehország esetében 1,6 százalékról 1 százalékra, Lengyelországban 3,3 százalékról 2,9 százalékra vették vissza jövő évi növekedési előrejelzésüket.

A UBS 2013-ra valamelyes élénkülést vár, londoni elemzőinek prognózisa szerint abban az évben az euróövezeti növekedés eléri az 1, a német ütem pedig az 1,6 százalékot. Magyarországon 2013-ban 1,5 százalékos, Csehországban 1,8 százalékos, Lengyelországban 3,4 százalékkal nőhet a gazdasági teljesítmény.

Az utóbbi napokban más londoni elemzők is jelentősen csökkentették a közép-kelet-európai térségre és Magyarországra adott növekedési előrejelzéseiket az euróövezeti adósságválság várható negatív hatásai miatt. Van olyan prognózis is - a Capital Economicsé -, amely a magyar gazdaságban recessziót valószínűsít 2012-re.

A JP Morgan ugyan 0,5 százalékos növekedéssel számol, de elemzői szerint jövőre Magyarországon lesz a leggyengébb a gazdasági növekedés az egész régióban. A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci közgazdászai 1,1 százalékos növekedést várnak a magyar gazdaságban.