Magyarország vesztette a legtöbbet a válságon egy elemzés szerint

Vágólapra másolva!
Hat makrogazdasági mutató alapján két közgazdász összeállította a válság nyerteseinek és veszteseinek listáját. Eszerint Magyarország volt a 2008 óta tartó válság legnagyobb vesztese, a legtöbbet pedig Argentína nyerte.
Vágólapra másolva!

Két közgazdász összeállította a gazdasági válság veszteseinek és nyerteseinek listáját, amely szerint Magyarország vesztette a legtöbbet a gazdasági megtorpanásból - írta a Washington Post.

A Center for the Study of Economic and Social Affairs kutatóintézet munkatársai, Ignacio Munyo és Ernesto Talvi hat makrogazdasági mutató alapján (GDP, munkanélküliség, belső kereslet, banki hitelezés, infláció, reálárfolyam) állapították meg, hogy egyes országok hogyan állnak 2007-hez, vagyis a válság előtti utolsó teljes évhez képest. A fejlett gazdaságok, köztük az eurózóna, vagy az Egyesült Államok, visszaestek, több feltörekvő ország adatai azonban azt mutatják, hogy jobban teljesítenek, mint a válság előtt.

Forrás: voxeu.org
A gazdagodók és a szegényedők listája a kutatók indexe alapján

A legnagyobb visszaesést Magyarország mutatta a hat mutató alapján, utána következett az Egyesült Államok, Kazahsztán, Ukrajna és Románia. A vesztesek között volt még az eurózóna, Japán, Kanada és Oroszország is.

A válság legnagyobb nyertese Argentína volt, de jól jött ki Brazília, India és Kína is, sőt jó eredményt ért el a Magyarországgal egy régióba sorolt Lengyelország is.