Washington Post: Murdoch és Hefner stílusában vezette Olaszországot Berlusconi

olaszország, kormányválság, Silvio Berlusconi
Vágólapra másolva!
Rupert Muroch és Hugh Hefner stílusában vezette Olaszországot - írta a bukás előtt álló Silvio Berlusconiról a Washington Post. A Reuters szerint immunis volt a botrányokra, de lassan ébredt tudatára, mekkora problémákkal néz szembe - a Wall Street Journal pedig úgy véli, gazdasági szigor jön a távozó olasz kormányfő után.
Vágólapra másolva!

Silvio Berlusconi a pénzügyi válság egyik legmagasabban jegyzett áldozata - állapítja meg a Wall Street Journal amerikai üzleti lap internetes verziójában szerdán megjelent, az olasz miniszterelnök lemondási ígéretét elemző cikk. A lap szerint az elmúlt hónapokban egyértelműen Berlusconi bizonyult az olasz válságkezelés fő akadályának a népszerűtlen intézkedések végrehajtásának halogatásával. Távozása ezért a WSJ szerint a gazdasági szigor korszakának kezdete lehet.

A New York Times azt emeli ki a politikus bukásáról közölt cikkében, hogy nem a népszerűségvesztés, a korrupciós vádak vagy a szexbotrányok vetnek véget Berlusconi 17 éves politikai pályafutásának, hanem a piacok és az Európai Unió vezetőinek nyomása, hogy Olaszország ne ránthassa magával az eurózónát. Az újság ugyanakkor megjegyzi, Berlusconi bukása nem oldja meg az ország problémáit, hiszen kemény intézkedések végrehajtására van szükség egy hűbéri alapon működő politikai rendszerben.

A Reuters hírügynökség összeállításában azt emeli ki, hogy a kiváló kommunikációs képességekkel rendelkező kormányfő évekig immunisnak tűnt olyan típusú botrányok sorozatára, amelyekbe a világ legtöbb országában belebukott volna egy politikus. Berlusconi ugyanakkor vészes lassúsággal értette meg, hogy népszerűsége és hatalma fogy, és alábecsülte a gazdasági krízis veszélyeit - írja a Reuters, felidézve, hogy Berlusconi még néhány napja is azt mondta: Olaszországban nincs válság, bizonyíték erre, hogy az éttermek tele vannak.

A Washnigton Post értékelése szerint Berlusconi "részint Rupert Murdoch, részint Hugh Hefner" stílusában vezette Olaszországot. (Murdoch Berlusconihoz hasonlóan médiabirodalmat működtet, újságjainál az elmúlt hónapokban nagy botrányok robbantak ki törvénytelen információszerzési módszerek miatt. Hefner a Playboy magazin alapító-tulajdonosa, híres hedonista életviteléről.) A lap vélhetően arra utalt, hogy a politikust gyakran vádolták törvénytelenségek elkövetésével és több szexbotrányba keveredett. A Washington Post arra is emlékeztet, hogy bukásával megszűnik a jogi mentessége, így az ellene, többek között adócsalás és korrupció miatt folyó eljárások új lendületet kaphatnak.

A CNN amerikai hírtévé internetes oldalán emlékeztet rá, hogy Berlusconi éppen az idén lett a második világháború utáni Olaszország leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke, miközben a Forbes által 6,2 milliárd dollárosra becsült vagyona a világ 118. és Olaszország leggazdagabb emberévé tette.