Matolcsy: Új növekedési terv kell

Vágólapra másolva!
A nemzetgazdasági miniszter szerint csak akkor kell a kormány növekedési tervén változtatni, ha a német kormány is csökkenti saját jövő évi várakozását.
Vágólapra másolva!

Nem lehetünk elégedettek a félszázalékos növekedéssel, új tervre van szükségünk - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Nokia-Siemens céggel közös sajtótájékoztatóján, miután az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta az őszi gazdasági előrejelzését. Az Unió szerint kisebb lesz Magyarország növekedése, nagyobb a költségvetési hiánya, ebből következően pedig az államadósság nem csökkenni, hanem nőni fog. Kedvezőtlenebb számokat jósol az EB a munkanélküliség, az infláció és a lakossági fogyasztás terén is.

A németektől függ

A miniszter az [origo] kérdésére kijelentette: más, ha egy nemzeti kormány adja meg a növekedési előrejelzését, mint amikor egy nemzetközi intézmény - mint az EU vagy az IMF - teszi ezt, ezért megvárják a német kormány hivatalos álláspontját is. "Ha Németország tudja magát tartani az 1 százalék fölötti növekedéshez, akkor jó eséllyel Magyarország is, ha nem, akkor majd meglátjuk" - tette hozzá.

Matolcsy György azt is elmondta, ma már gyakorlatilag naponta módosulnak a növekedési adatok. Németország esetében csökkenő adatokat vár a piac. A miniszter szerint ugyanakkor Magyarország az első csatát megnyerte, mert "2004 óta senki nem mondta, hogy 3 százalék alatt lesz a magyar hiány. Most ez megvalósul. A következő csata a növekedésé lesz. Ha ezt megnyerjük, akkor 2013-ban biztossá válik a 3 százalék alatti hiányszint. Ilyen klubba tartozni dicsőség" - fogalmazott a miniszter.

A német Szövetségi Statisztikai Hivatal szakértői tanácsa, az úgynevezett "gazdasági bölcsek" szerdán adták át szokásos évi előrejelzésüket a berlini kormánynak. Ebben 2012-re mindössze 0,9 százalékos növekedést jeleznek, míg az idei évre 3 százalékos növekedést várnak. Az előrejelzés szerint jövőre Németországban lassan, de tovább csökken majd a munkanélküliség.

A Nokia-Siemens beruház

Magyarország a high-tech iparágban versenyképes, és ezt a kormányzati döntések is megerősítik - mondta a gazdasági miniszter már a Nokia-Siemens új beruházásáról. A finn telekommunikációs vállalat 224 munkahelyet teremt kutatás-fejlesztési központjában, amelyet a kormány 270 millió forinttal támogat. A Nokia a támogatásért cserébe vállalja, hogy 5 évig fenntartja a kutatás-fejlesztési kapacitását és a munkahelyeket. Egy új munkahelyre közel egymillió forint támogatás esik, ez egy nagyon jó arány - mondta Matolcsy György, aki az "agyakba befektető beruházásnak" nevezte a fejlesztést.

A beruházással fejlesztik többek közt a 3G hálózat mobil-kapcsolóközpontját, a vasúti közlekedést támogató GSM-R rendszert. A Nokia-Siemens 224 felsőfokú végzettségű munkavállalót vett fel, zömükben pályakezdőket, akiknek az átlagéletkora 28,5 év.