Drágábbak lettek a ruhák és a benzin, ezért gyorsult az infláció

Vágólapra másolva!
Az elmúlt 12 hónapban 5,1 százalékkal emelkedett az élelmiszer, 17,8 százalékkal a benzin és 5,9 százalékkal a háztartási energia ára. A KSH közlése szerint négy hónap lassulás után gyorsult ismét az infláció októberben.
Vágólapra másolva!

Októberben 0,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak havi összehasonlításban, és 3,9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal pénteken. Elemzők 3,4-3,8 százalék közötti éves adatot vártak októberre. Szeptemberben és augusztusban egyaránt 3,6 százalék volt a fogyasztói árak emelkedésének 12 havi üteme, míg havi bázison 0,1 százalékos csökkenést mért a KSH. Az idén az első tíz hónapban átlagosan 3,9 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint 2010 azonos időszakában.

A maginfláció októberben 0,3 százalék volt, 12 havi összehasonlításban 3 százalék. A nyugdíjas fogyasztói kosárra számított infláció 4,1 százalék volt éves bázison, havi szinten pedig 0,7 százalék. A havi indexek június óta negatívak voltak, így tehát négy hónap lassulás után gyorsult ismét az infláció októberben.

Papp Éva, a KSH munkatársa az adat ismertetésekor kiemelte: alapvetően az energia, az üzemanyag és a ruházkodási cikkek miatt gyorsult az infláció októberben. Hozzátette, hogy szeptembertől átalakult az energiatámogatási rendszer, a szezonváltás miatt emelkedtek a ruházkodási cikkek árai. Mint mondta, tavaly októberben az üzemanyag ára csökkent, most viszont jelentősen emelkedett. Az üzemanyagokkal kapcsolatban Papp Éva megjegyezte: számottevő áremelkedés jöhet novemberben is a jövedéki adó emelésével.

A Takarékbank jelentése szerint az elmúlt 12 hónap alatt - 2010. októberhez viszonyítva - az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 5,1%-kal emelkedtek. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 7,4%-kal emelkedett az egyéb cikkek ára, ezen belül a járműüzemanyagoké 17,8%-kal, a gyógyszereké, gyógyáruké 4,2%-kal. 5,9%-kal nőtt a háztartási energia ára, a ruházkodási cikkekért átlagosan 3,2%-kal kellett többet fizetni, mint egy évvel ezelőtt. A szolgáltatások ára 2,5%-kal nőtt, a szeszes italok, dohányáruk ára 0,2%-kal emelkedett, míg a tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,2%-kal kellett kevesebbet fizetni, mint egy évvel ezelőtt.