Merkel a jövő év végéig átalakítaná az EU-t

Angela Merkel német kancellár, euróválság, szavazás a német parlamentben, támogatási alap növelése
Vágólapra másolva!
Az Európai Bíróságon támadhatnák meg a túl kockázatossá váló országok költségvetését a jövőben, ha Németország tervei megvalósulnak az EU átalakítására. Angela Merkel az Unió reformját felgyorsítaná, hogy már 2012 végére elfogadják a tagállamok.
Vágólapra másolva!

Angela Merkel német kancellár felgyorsítaná az Európai Unió reformját - írta a Reuters. Német kormányzati források alapján a hírügynökség azt írta, a kancellár 2012 végéig elfogadtatná a tagállamokkal az új uniós berendezkedés szabályait.

A közös gazdasági kormányzás egyik legfőbb eszköze az lenne, hogy az Unió beleszólhatna a rosszul gazdálkodó tagállamok költségvetésébe. Bár Merkel szerint szükség van arra, hogy a kockázatossá váló országok büdzséjébe beavatkozzon az EU, Németország inkább a szabályokat megszegő tagállamok szankcionálását szeretné elérni. A német tervek szerint az Európai Bíróság támadhatná meg az országok költségvetését, illetve az Európai Bizottság erősebb felügyeleti jogkört kapna.

Az eredeti terv szerint Herman Van Rompuy, az Unió elnöke decemberben állt volna elő a részletes szabályozási tervekkel, amelyeket a viták után 2013 közepéig kellett volna elfogadniuk a tagállamoknak. Németország most azt akarja - írta a Reuters -, hogy 2012 tavaszára legyenek kész az előterjesztések, amelyeket a jövő év végéig kellene elfogadniuk a tagállamoknak.

A Reuters szerint egyes tagállamokban népszavazáson bukhat el a reform, illetve vannak olyan tagállamok, amelyek azzal érvelnek, hogy a változtatások nélkül is szigorú fellépés lehetséges a túlköltekező államokkal. Az adósságválságban megingott tagállamok kisegítésének költségeit nagyrészt Németország fizeti.