Drágán, de elvitték a magyar adósságpapírokat

Vágólapra másolva!
Az előző aukcióhoz képest közel fél százalékponttal emelkedett a három hónapos kincstárjegyek hozama.
Vágólapra másolva!

Az Államadósság Kezelő Központ kedden 40 milliárd forint értékű három hónapos diszkontkincstárjegy-csomagot kínált fel a befektetőknek, akik több mint 113 milliárd forint értékű ajánlatot tettek a papírokra. Ez azt jelzi, hogy újraéledt az elmúlt hetekben döcögőssé váló magyar állampapírpiac.

A befektetők a korábbinál magasabb áron voltak hajlandóak elvinni a papírokat, az átlaghozam ugyanis 6,71 százalék lett, ami az azonos futamidejű kincstárjegyek hétfői piaci hozamát 24, az előző aukció átlaghozamát pedig 48 bázisponttal, azaz közel fél százalékponttal haladja meg. Ennyivel többet kell fizetni a Magyarországot finanszírozó befektetők részére.

A keddi aukció eredménye a magasabb hozam ellenére kedvező, mert az elmúlt hetekben több olyan kibocsátást tartott az ÁKK, amelyeken nem találtak gazdára a befektetőknek felkínált papírok. Hétfőn például az ÁKK 50 milliárd forint értékben kínált fel úgynevezett likviditási kincstárjegyeket a befektetőknek, ám a piaci szereplők mindössze 35,6 milliárd forint értékben adtak be ajánlatot. A gyenge érdeklődés miatt az ÁKK nem fogadott el egy ajánlatot sem, sikertelen volt az aukció.