Matolcsy: Válságálló a költségvetés

Vágólapra másolva!
A kormány felkészült az eurózóna válságának elhúzódásából fakadó kockázatok kivédésére: kidolgozott alternatív makrogazdasági előrejelzéseket, és az eltérések kezelésére a 2012. évi költségvetési törvényjavaslatban szereplő, összesen háromszázmilliárd forintot kitevő tartalékok elégségesnek bizonyulnak - áll Matolcsy György gazdasági miniszternek egy írásbeli kérdésre adott válaszában.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés honlapján közzé tett válaszban a tárcavezető közölte, hogy további 2012-es bevételi és kiadási intézkedésekre nincs szükség. A 2012. évi költségvetési törvényjavaslatban a kormány már figyelembe vette a világgazdasági környezet romlását, és a konvergenciaprogramhoz képest jelentősen lefelé módosított makrogazdasági előrejelzésre építette a költségvetést - írta Matolcsy.

Szerinte olyan intézkedéseket fogadott el a kormány, amelyek tartósak, szerkezeti jellegűek, és biztosítják, hogy az államháztartás hiánya a háromszázalékos referenciaérték alá kerüljön 2012-ben. A Széll Kálmán-terv 2013-ban hatályba lépő megtakarításai pedig ellensúlyozzák az ágazati különadók megszüntetésének és a bankadó megfeleződésének hatását - áll a miniszter válaszában.

Az Európai Bizottság a múlt héten hozta nyilvánosságra a következő két évre szóló előrejelzését, ebben a magyar kormány által kitűzöttnél sokkal rosszabb makrogazdasági mutatók szerepelnek. Az Unió szerint kisebb lesz Magyarország növekedése, nagyobb a költségvetési hiánya, ebből következően pedig az államadósság nem csökkenni, hanem nőni fog. A magyar kormány közölte, egyelőre nem módosítja saját növekedési prognózisát, csak ha a német kormány már közzétette a német gazdaság kilátásairól szóló adatait. Matolcsy György ugyanakkor elismerte, hogy az országnak új növekedési tervre van szüksége.