"Kínos hátraarc" - külföldi lapok a magyar lépésről

Vágólapra másolva!
A Wall Street Journal, a Financial Times és a Bloomberg is gyorshírben számolt be az NGM közleményéről, amely szerint Magyarország a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordul, és az eddigi elutasítás ellenére "új típusú együttműködésről" tárgyal vele.
Vágólapra másolva!

Mégis az IMF-hez fordul a kormány
Gyengeséget jelent - mit mondott a kormány az IMF-ről korábban?
Egyből erősödni kezdett a forint az NGM közleménye után
Irányváltás lehet az IMF-megállapodás ára

Erőre kapott a magyar forint a bejelentés hatására, hogy Magyarország újra tárgyalásban áll a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) - számolt be az NGM csütörtök délutáni közleményéről a Wall Street Journal a honlapján. A gazdasági tárca közleményt adott ki, amely szerint az ország "fordulóponthoz érkezett", és ezért tárgyalásokat kezd az IMF-fel egy "új típusú együttműködésről". A magyar kormány korábban mereven elutasított az IMF-fel való bármilyen együttműködést, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a gyengeség jelének nevezte azt, ha segítséget kell kérni a Valutaalaptól. (Minderről bővebben itt és itt olvashat.)

A Wall Street Journal szerint a magyar valuta régóta ingatag és gyenge állapotban volt, a lakosság devizahitelei miatti kiszolgáltatottsága következtében is, a magyar gazdaságra nehezedő nyomást azonban enyhítheti az IMF esetleges segítsége. A hírre a forint 2,2 százalékot erősödött az euróval és 2,8 százalékot a dollárral szemben, de a bejelentés a régiós valutákat is pozitívan érintette: erősödött a cseh korona és a lengyel zloty is. A forintot érintő aggodalmak ugyanis a közelmúltban a többi régiós valutát is gyengítették.

A Financial Times blogja is rövidhírt adott ki a közleményről, amelyet úgy értékelt, hogy Magyarország feladta eddigi elutasító álláspontját, és úgy döntött, az IMF-hez fordul segítségért. A kormányt az elmúlt napok negatív fejleményei késztették arra, hogy "kínos hátraarcot csináljon" saját korábbi álláspontjához képest. A történtekről a Bloomberg hírügynökség is beszámolt, kiemelve, hogy az NGM a döntést e-mailben kommunikálta.