Orbán Viktor: Kölcsönre nincs szükségünk

Orbán Viktor és Matolcsy György, elhibázott gazdaságpolitika, mélyülő válság,leminősítés
Vágólapra másolva!
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter péntek délelőtt jelenti be a Nemzetközi Valutaalap delegációjának, hogy Magyarország egy biztosítás típusú megállapodást szeretne kötni az IMF-fel - mondta Orbán Viktor az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában. A miniszterelnök hangsúlyozta, Magyarországnak nincs szüksége kölcsönre, a megállapodásra az IMF-fel azért van szükség, hogy Magyarország biztosítsa a gazdasági növekedés beindítását.
Vágólapra másolva!

A magyar kormány nem akarja feladni a "szabad kéz politikáját", és mivel a magyar gazdaságot erős alapok jellemzik, kölcsönre sincs szükségünk - mondta az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Orbán Viktor. A miniszterelnök hangsúlyozta, a Nemzetközi Valutaalappal egyfajta pénzügyi biztosításról tárgyalnak, amelyre a gazdasági növekedés beindításához van szükség.

A miniszterelnök azt mondta: miután a pénzügyi stabilizálás korszakát lezárták, most meg kell nyitni a növekedés korszakát, ezért a kormány megbízta a nemzetgazdasági tárca vezetőjét, hogy gazdasági növekedést segítő, erősítő tervet terjesszen elő, Matolcsy György pedig úgy döntött, ennek fontos része egy pénzügyi biztosítás, amelyet az IMF-fel kíván megkötni.

Többet Magyarország gazdasági önállóságát senki sem korlátozhatja, ez a kormányzati filozófia első számú törvénye - jelentette ki a kormányfő. Arra a felvetésre, hogy az IMF-nek lehetnek feltételei, azt mondta: "majd meglátjuk, nem nagyon hiszem, hogy a magyar gazdaság mostani állapota mellett, amelyet erős alapok jellemeznek, nekünk kölcsönre volna szükségünk. Tehát mi, ha pénzre van szükségünk, akkor kimegyünk a pénzpiacokra, bocsátunk ki állampapírt, kötvényt, kincstárjegyet, azt megveszik". A probléma mindösszesen annyi, hogy az euróválság miatt Európa szinte minden országában a hozamok emelkednek, tehát magasabb kamatot kell fizetni, mint korábban - figyelmeztetett, de hozzátette, Magyarország pénzügyi biztonsága megvan, a papírokat megveszik, a hitelezők bíznak abban, hogy ezeket vissza tudjuk majd fizetni, de ehhez az kell, hogy a gazdaság jól teljesítsen.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter péntek délelőtt jelenti be a Nemzetközi Valutaalap delegációjának, hogy Magyarország biztosítás típusú megállapodást szeretne kötni az IMF-fel - közölte a kormányfő, hangsúlyozva: Magyarország gazdasági önállósága továbbra sem lesz korlátozható. Orbán Viktor elmondta: "a régi típusú IMF-megállapodás, amelyet lezártunk 2010 őszén, az arról szólt, hogy ők megmondták, mit kell csinálni Magyarországon, és ha mi azt csináljuk, akkor adnak pénzt, és akkor mi nem fogunk összeomlani". Orbán Viktor szerint a kormányváltáskor Magyarország rosszabb helyzetben volt, mint most Görögország. Arra kérdésre, hogy így képzelte-e az elmúlt másfél évet, Orbán Viktor kijelentette: "Boldog azért nem vagyok", mert Magyarország még nem a világ legjobb helye", sok a szegény, sokaknak nincs munkája, és félnek az egzisztenciális bizonytalanságtól.

Orbán Viktor szerint Magyarország bajban lenne, ha a következő évben nem folytatna rendkívül aktív gazdaságpolitikát, mert akkor a magyar gazdaság növekedése igazodna az eurózóna tagállamainak lassú gazdasági növekedéséhez. Hozzátette, a mostani helyzetben nem kell változtani a GDP-előrejelzésen. Mivel a magyar gazdaság Németországével van a leginkább összefonódva, amíg a német kormányzat nem változtat a gazdasági kilátásain, addig a magyar kormány sem - erősítette meg a miniszterelnök, aki szerint a német számok ismeretében elképzelhető, hogy a 2012-re prognosztizált 1,5 százalékos GDP-növekedést lejjebb viszi Magyarország.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy kormánya három elvhez igazítja lépéseit: a tehermegosztás elvéhez, a felerősítés politikájához - idetartozik a devizahitelesek megsegítésének kormányzati törekvése -, valamint a szerkezetátalakítás politikájához. Utóbbiról elmondta, a cél, hogy azokat a rendszereket - például az oktatási, szociális, munkaügyi rendszert -, amelyek adósságot termelnek, átszervezzék, mert a jövőben még inkább az adósság lesz "a legnagyobb istencsapás".