Az IMF és az EU megkapta a hivatalos felkérést Magyarországtól

Vágólapra másolva!
A magyar kormány elővigyázatossági jellegű megállapodást tervez kötni az IMF-fel - közölte hétfőn a Nemzetközi Valutaalap.
Vágólapra másolva!

"A Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió felkérést kapott a magyar kormánytól egy pénzügyi megállapodás ügyében" - tudatta washingtoni keltezésű közleményében a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója hétfőn. Christine Lagarde tájékoztatása szerint a magyar kormány elővigyázatossági jellegű megállapodást tervez kötni az IMF-fel és az Európai Bizottsággal.

A vezérigazgató azt mondta, hogy a szervezet jelenleg Budapesten tárgyaló delegációja Washingtonba való visszatérését követően megkezdi a konzultációkat az IMF igazgatóságával.

A Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön délután, váratlanul jelentette be, hogy tárgyalásokat kezdeményez az IMF Magyarországon tartózkodó képviselőivel "egy új típusú együttműködésről". Matolcsy György tárcavezető ezt a kormányzati szándékot pénteken délelőtt közölte az IMF és az EU küldöttségével is. Arról, hogy pontosan milyen megállapodásra gondoltak, a miniszter nem beszélt.

A hétfői IMF-közlmény szerint ugyanakkor a magyar kormány elővigyázatossági jellegű megállapodást kötne. Ebben a konstrukcióban nem kötelező a pénz lehívása, de az ország fenntartja a jogot erre, és akkor nyúl a pénzhez, ha befagynak a piaci hitelfelvételi csatornák, túlzottan drágán adnának csak kölcsönt a befektetők. Erről bővebben itt olvashat. A tervezett IMF-megállapodásról szóló korábbi írásainkat pedig itt találja.