Hét magyar bankot is leminősített a Moody's

Vágólapra másolva!
Hét magyar kereskedelmi bankot minősített le péntek este a Moody's hitelminősítő, összefüggésben a magyar államadós-osztályzat előző nap bejelentett visszaminősítésével. Később a Moody's közölte: a Magyar Fejlesztési Bankot is leminősítette.
Vágólapra másolva!

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő Londonban közölte, hogy hét magyar bank adósbesorolását is lerontotta pénteken. A lépés Magyarország csütörtök éjjeli leminősítését követi. A Moody's döntése nyomán az FHB hosszú távú forint- és devizabetét-besorolása "Ba2"-re módosul "Ba1"-ről, az MKB ugyanezen osztályzata "Ba3"-ra "Ba2"-ről.

A hitelminősítő emellett rontotta az OTP, OTP Jelzálogbank, a K&H és a Budapest Bank devizabetét-osztályzatait "Ba2/Not-Prime"-ra az eddigi "Baa3/Prime-3"-ról, valamint az Erste Bank Hungary hosszú távú devizabetét-besorolását "Ba2"-re "Ba1"-ről. A cég leminősítette az OTP és az OTP Jelzálogbank forintbetét-osztályzatát is "Ba1/Not-Prime"-ra "Baa3/Prime-3"-ról, az OTP devizaadósi osztályzatát "Ba1"-re "Baa3"-ról, és alárendelt adósi osztályzatát "Ba2"-re "Ba1"-ről.

A Moody's később közölte, hogy a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) devizaadós-besorolása az eddigi "Baa3"-ról "Ba1"-re változik - ezzel azonos mértékű leminősítést jelentett be a cég egy nappal korábban Magyarországra mint szuverén adósra -, emellett a bank devizabetét-osztályzata is romlik, "Ba2/Not-Prime"-ra az eddigi "Baa3/Prime-3"-ról.

Az MFB devizaadósi visszaminősítése azt tükrözi, hogy a Moody's átértékelte a pénzintézet kormányzati támogatási kapacitását, tekintettel az ország lecsökkent pénzügyi erejére, ami a szuverén visszaminősítésnek is tényezője volt - áll az indoklásban. Az MFB osztályzatrontásához fűzött elemzésében a Moody's kiemelte, hogy ez a pénzintézet teljes mértékben állami tulajdonú, és alapvető fontosságú szerepet tölt be a magyar gazdasági fejlesztést célzó kormányzati politikában. Az MFB betéti leminősítése a cég indoklása szerint tükrözi a magyar államadósság osztályzatrontása mellett azt is, hogy az előző napi visszaminősítés keretében a Moody's ugyancsak leminősítette a devizabankbetétekre meghatározott felső magyar besorolási határt, "Baa3"-ről "Ba2"-re.

A Magyarország leminősítésével és annak hatásaival kapcsolatos összes hírünket megtalálja itt.