A Moody's egész Európát leminősítené

Vágólapra másolva!
A Moody's átértékeli az eurózóna, sőt az Európai Unió összes tagállamának adósságára adott besorolását a válság elhúzódása miatt - közölte hétfőn a hitelminősítő.
Vágólapra másolva!

A Moody's arra figyelmeztetett hétfőn, hogy az eurózóna válságának gyors terjedése az összes európai ország államkötvényeinek besorolásást veszélyezteti - számol be a Reuters gazdasági hírügynökség.

A Moody's központi forgatókönyve továbbra is az, hogy ha nem következnek be további csődök, akkor az eurózóna egyben marad, de e pozitívnak tekinthető esetben is negatívan érintheti a hitelbesorolásokat ebben az átmeneti időszakban - fogalmaz a hitelminősítő a közleményében.

A Bloomberg arról ír a Moody's közleményét ismertetve, hogy a hitelek bedőlésének kockázata tovább fog erősödni, ha nem hoznak záros határidőn belül a piacokat stabilizáló intézkedéseket. Az Európai Unió vezetői kényszerhelyzetben vannak, hogy gyors intézkedésekkel helyreállítsák a bizalmat.

A közlemény szerint, ha nem lesznek ilyen intézkedések a közeljövőben, vagy valamilyen egyéb tényező nem stabilizálja a helyzetet, akkor eljöhet az a pont, amikor a Moody's kénytelen lesz átértékelni az eurózóna, sőt az Európai Unió egészével kapcsolatos minősítését. A Moody's arra számít, hogy 2012 első negyedévében kerülhet erre sor.

A Moody's megállapította azt is, hogy a politikai döntéshozók vélhetően csak az után hoznak nagyszabású döntéseket, hogy sokkok sorozata ériti őket, de a késlekedés azzal is járhat, hogy több ország nem fér hozzá a piaci forrásokhoz, így segélycsomagra lehet szükségük. Ezzel megnő a veszélye, hogy az euróövezet egyre több tagállama megy csődbe. Mint írják, minél inkább elhúzódik az adósságválság, ennek esélye egyre nő.