Szijjártó: Nem rendült meg a bizalom Matolcsyban

parlament, országgyűlés, költségvetési vita, vita a 2012-es költségvetésről, Szijjártó Péter
Vágólapra másolva!
Külgazdasági okok vezettek oda, hogy a kormány tárgyalást kezdeményezzen a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), ezért áll a magyar delegáció élén Fellegi Tamás fejlesztési miniszter - mondta Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője az m1 Ma reggel című műsorában, csütörtökön.
Vágólapra másolva!

"A külgazdasági kérdések a (...) kormányzati megosztás szerint a nemzeti fejlesztési miniszterhez tartoznak, ezért hozta azt a döntést a kormány, hogy a nemzeti fejlesztési miniszter vezeti a delegációt" - mondta a műsorban Szijjártó Péter. Arra a kérdésre, nem arról van-e szó, hogy Matolcsy György gazdasági miniszterben megrendült a bizalom, azt felelte: "semmilyen módon nincsen erről szó."

A kormányszóvivő szerdán jelentette be, hogy Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter vezeti a magyar delegációt a Nemzetközi Valutaalappal folytatandó tárgyalásokon. A küldöttség tagja Pleschinger Gyula pénzügypolitikáért felelős államtitkár és Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának elnöke. Giró-Szász András kormányszóvivő szerdán azzal indokolta Matolcsy kimaradását, hogy a kormányon belüli munkamegosztás alapján ő "a magyar növekedési terv elkészítéséért, annak kidolgozásáért és végrehajtásáért felel".

A Nemzetgazdaság Minisztérium november 17-én közölte, hogy az IMF szokásos éves gazdaságpolitikai konzultációjának keretében a kormány megkezdi a tárgyalásokat egy új típusú együttműködésről a Nemzetközi Valutalappal. Ez nagy fordulat volt azok után, hogy a kormány tavaly nyár óta az IMF-től való pénzügyi függetlenség mellett állt ki, és személyesen Matolcsy még három nappal a bejelentés előtt is kijelentette, "az IMF ellen hangoljuk a magyar gazdaságpolitikát".

Az M1 műsorában Rogán Antal az IMF-együttműködésről azt mondta: reálisnak tartja, hogy "esetleg csak január legelején kezdődnek el az érdemi tárgyalások", erről most egyeztetnek időpontot a valutalappal.