Politikai motivációja volt az S&P döntésének - állítja az osztrák jegybankelnök

Vágólapra másolva!
Ewald Nowotny szerint problematikus, ha a politikusok hitelminősítő ügynökségek felhívására cselekszenek. Az osztrák jegybankelnök kijelentette, hogy a Standard&Poor's figyelmeztetésének az időzítése politikai motivációt sejtet.
Vágólapra másolva!

Nem hagyja magát nyomás alá helyezni az Európai Központi Bank - jelentette ki az EKB kormányzó tanácsának osztrák tagja a Standard&Poor's euróövezeti országoknak címzett figyelmeztetésére reagálva. Ewald Nowotny, az Osztrák Nemzeti Bank vezetője szerint politikai motivációjú volt, hogy a hitelminősítő intézet megfigyelés alá helyezett 15 euróövezeti országot. Erre utal a figyelmeztetés időzítése és az, hogy azt "az egész euróövezetnek címezték" - fejtette ki. Hozzátette, hogy kijelentésével nem "összeesküvés-elméletet" akar gyártani.

Az osztrák jegybankelnök kijelentette, problematikusnak tartja, ha a politikusok hitelminősítő ügynökségek felhívására cselekszenek. "A politikának saját magának kell a prioritásait meghatároznia" - mondta Nowotny, aki egy pódiumbeszélgetés alkalmával nyilatkozott a sajtónak, röviddel azután, hogy a rendezvényen Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter arról beszélt: a S&P figyelmeztetése "a legjobb motiváció" az állam- és kormányfők pénteki csúcstalálkozója előtt, hogy döntést hozzanak egy stabilitási unió létrehozásáról. A német politikus hangsúlyozta, hogy minden euróövezeti országnak "hitelesen, ellenőrizhetően és fenntarthatóan" csökkentenie kell deficitjét és államadósságát, de hozzátette, ez nem megy egyik napról a másikra. Schäuble a beszédében kitért arra is, az euróövezeti országoknak mindig úgy kell eljárniuk, hogy a többi uniós tagállam is követni tudja őket, ha akarják.

Közben Standard&Poor's az eurózóna pénzügyi stabilitását szolgáló mentőrendszerének, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköznek (EFSF) a lehetséges leminősítésére is figyelmeztetett. Az eurózónának címzett figyelmeztetés után a lépés nem volt váratlan, de tovább gyengítette az eurót - írja a Wall Street Journal című üzleti napilap pénzpiacokkal foglalkozó blogja.

A hitelminősítő közölte azt is, hogy ha az EFSF-re garanciákat nyújtó, "AAA" osztályzatú eurótagállamok közül "egynek vagy többnek" a besorolását rontaná, akkor a stabilitási mechanizmus osztályzatát a jelenlegi "AAA"-ról legalacsonyabbra visszasorolt valutauniós tagország új minősítésének szintjére csökkentené.