Negatív felülvizsgálat alá vette az EU besorolását is a Standard & Poor's

Vágólapra másolva!
Az euróövezet 15 tagállama után az Európai Unió besorolását is negatív hatású felülvizsgálat alá vette a Standard & Poor's. A világ legnagyobb hitelminősítője az EU jövőbeni adósságszolgálati kapacitása miatt aggódik.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió lehetséges legjobb, "AAA" hosszút távú osztályzatát is negatív kihatású - vagyis viszonylag rövid időn belüli leminősítés valószínűségére utaló - felülvizsgálat alá vette szerdán a Standard & Poor's, miután a hét elején hasonló megfigyelést jelentett be az euróövezet 15 tagállamára, köztük az összes "AAA" adósosztályzatú valutauniós tagországra. A Standard & Poor's szerint "a rendszerszintű stressz" az elmúlt hetekben olyan mértékűvé erősödött az euróövezetben, ami már az összes, eurót használó ország adósmegítélésére lefelé ható nyomást gyakorol.

A világ legnagyobb hitelminősítője szerdán késő este Londonban közölte: az EU egészére bejelentett negatív felülvizsgálat azokat az aggályokat tükrözi, amelyeket a cég az euróövezet mélyülő politikai, pénzügyi és monetáris problémáiból a valutauniós szuverén adósok, és így az EU jövőbeni adósságszolgálati kapacitására háruló hatásokkal kapcsolatban táplál.