Reuters: Pénzt önthet a piacra a kínai jegybank

Vágólapra másolva!
Az uniós csúcsról és a kínai jegybank óriási befektetési alapjáról szóló hírek befolyásolják a tőzsdei hangulatot világszerte. A BUX kora délután több mint 1 százalékos pluszban volt.
Vágólapra másolva!

Délután kettő óra előtt a budapesti tőzsde indexe, a BUX 1,3 százalékos pluszban volt. A vezető papírok közül az OTP 1,5, a Mol 2,9, a Magyar Telekom 0,8 százalékos erősödésnél tartott, míg a Richter 0,3 százalékkal gyengült.

Kuti Ákos, az Equilor brókercég vezető elemzője azt mondta, felemásan viselkedett a magyar piac a nap első felében, alapvetően az uniós csúcsról érkező hírek befolyásolták a kereskedést. A pesszimizmus enyhült, mikor kiderült, hogy Magyarország nem utasítja el a paktumot, és megindult az emelkedés.

Ehhez hozzájárult az is, hogy a legfontosabb nyugat-európai tőzsdék is megugrottak, ami elsősorban annak volt köszönhető, hogy a Reuters hírügynökség szerint a kínai jegybank két befektetési alapot tervez létrehozni, amelyeknek összesen 300 milliárd dolláros keretük lesz. Kuti Ákos közölte: bár a hír után megugrottak az európai indexek - mert kétségtelenül kedvező a hír -, korai lenne azt gondolni, hogy az alapok egyből elkezdenek vásárolni világszerte. "Kína óvatos, nem fogja egyből két kézzel szórni a pénzt" - tette hozzá Kuti. A szakértő hozzáfűzte, hogy a kínai jegybanki terv hírére kialakult erősödés után nem jött újabb kedvező hír, ezért kicsit lemorzsolódtak az indexek.