Olyan hitelt kérünk az IMF-től, amit szinte biztosan nem kaphatunk meg

lemondott Fellegi Tamás, Orbán Viktor az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) bemutató tájékoztatóján
Vágólapra másolva!
Nemcsak tárgyal az IMF-fel, de még a kapcsolatot is tartani fogja vele, mondta a nemzeti fejlesztési miniszteri posztról távozó Fellegi Tamás, aki a jövőben több minisztérium munkáját is összefogja. Az IMF-tárgyalásokat már tárca nélküli miniszterként vezető Fellegi szerint elővigyázatossági hitelkeretet szeretne kérni Magyarország - viszont ilyent szinte kizárt, hogy adna nekünk az IMF. Fellegi szerint a majdani megállapodást a jegybankelnöknek is alá kell írnia, "bárki is lesz az."
Vágólapra másolva!

Fellegi Tamás december 15-i hatállyal tölti be a tárca nélküli miniszter posztot - derült ki a gazdasági és informatikai bizottság, valamint a számvevőszéki és költségvetési bizottság együttes ülésén, amelyen kinevezése előtt hallgatták meg Fellegit. A távozó nemzeti fejlesztési miniszter az ülésen azt mondta: a kormány arról döntött, hogy átszervezi a kormányzati munkamegosztást és olyan tárcanélküli miniszteri posztot hoz létre, amely a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval (EU) folytatandó tárgyalásokat vezeti, de feladatai között nemcsak a készülő pénzügyi keretmegállapodás előkészítése szerepel, hanem a külföldi pénzintézetekkel való kapcsolattartás is.

Fellegi úgy fogalmazott: feladata lesz majd az IMF-EU-tárgyalások végig vitele, a tárgyalási pozíció előkészítése, a kormányzati feladatok összehangolása, a megállapodás-tervezet kormány elé terjesztése, a végrehajtás ellenőrzése. Több minisztérium munkáját kell majd összefognia.

Fellegi azt mondta, hogy Magyarország úgy indul neki a tárgyalásoknak, hogy az elővigyázatossági hitelkeretet (PCL) szeretné kérni.

Ezt azonban szinte biztosan nem fogja megadni az IMF, mert nem áll olyan jól Magyarország, nem kellően transzparens a gazdaságpolitikája, nem olyan jó a költségvetési múltja, hogy erre jogosult lenne. Ehelyett, szól az elemzői konszenzus, készenléti hitelt (SBA) kaphatunk, ugyanolyant, mint 2008-ban, esetleg annyi különbséggel, hogy nem kell azonnal lehívni pénzt a hitelkeretből, csak akkor, ha bajba kerülünk (ez lenne a P-SBA). A PCL és a P-SBA közötti legfontosabb különbség, hogy utóbbinál negyedévente idelátogat az IMF, időről-időre monitorozza a program állását, a vállalások teljesülését, míg a PCL-nél nincs ilyen szigorú felügyelet alatt az adott ország.

Fellegi elmondása szerint az IMF és az EU január közepéig alakítja a ki a megkötendő keretmegállapodásról folytatandó tárgyalásokon képviselendő álláspontjára vonatkozó mandátumot. Magyarán: január közepe előtt nem indulnak meg a tárgyalások.

A jegybank szerepére is kitért Fellegi, aki jelezte, hogy a tárgyalások végén a hitelszerződést a gazdasági miniszter mellett a jegybankelnöknek is alá kell írnia, "bárki is lesz az."

Fellegi Tamás múlt héten ajánlotta fel lemondását Orbán Viktor kormányfőnek. A fejlesztési miniszter azzal indokolta távozási szándékát, hogy nem tudja összeegyeztetni a tárca vezetését az IMF-tárgyalásokkal. Fellegit egy héttel korábban jelölte a kormány az IMF-fel és az Európai Bizottsággal januárban kezdődő tárgyalásokat lefolytató delegáció élére. Fellegi tárca nélküli miniszterként folytatja pályafutását a kormányban, az IMF-tárgyalásokra koncentrálhat. Utódját a jövő héten nevezi meg Orbán Viktor.