Tovább módosítanák a jegybanktörvényt

Vágólapra másolva!
A Rogán Antal vezette gazdasági bizottság újabb pontokon igazodna az Európai Központi Bank véleményéhez, amit a kormány nem vett figyelembe a törvényjavaslat kidolgozásakor. A kormányoldal viszont ragaszkodik ahhoz, hogy egy új alelnököt ültessenek Simor András elnök mellé.
Vágólapra másolva!

Újabb módosító indítványt adott be a kormányoldal az új jegybanktörvényhez.

A Rogán Antal vezette parlamenti gazdasági bizottság több ponton nyúlna bele a parlament előtt heverő jegybanktörvény-tervezetbe. Beleírnák, hogy kormány nem kísérli meg a jegybank befolyásolását. Azzal is kiegészítenék, hogy az MNB nem nyújthat hitelt a közszektor számára és nem vásárolhat állami intézményektől közvetlenül adósságpapírokat. Azt is biztosítanák, hogy a jegybankelnök beszámolási kötelezettségei (például a parlament előtti meghallgatása) nem teremthet olyan helyzetet a kormány számára, hogy azzal az MNB döntéshozó szerveinek függetlenségét sértse, azokat befolyásolja. Arra is biztosítékot adnának, hogy a szervezetátalakításra március végéig kap határidőt a jegybank. (Visszaállítják az igazgatóságot, kibővíthetik a monetáris tanácsot, a monetáris tanács jogköre kibővül.)

Ezeknek a módosításoknak a szükségességét az Európai Központi Bank véleményének figyelembe vételével indokolja a gazdasági bizottság. Emlékezetes, az EKB kikelt a kormány által kidolgozott új jegybanktörvény-tervezet ellen, mert annak több pontját az uniós alapokmányba ütközőnek, a jegybanki függetlenség alapelvét sértőnek találta.

Az Európai Bizottság és az IMF, valamint a kormány közötti előzetes egyeztetések éppen a jegybanktörvény visszás pontjai miatt szakadtak meg. A szakítás után néhány órával aztán Rogán Antal két módosítót is hozzácsapott a jegybanktörvényhez, azért, hogy az jobban passzoljon az EKB véleményéhez. Ezzel egy gesztust tett a kormány az EU felé.

Azt nem lehet tudni azonban, hogy az EU fő kérését ezek után teljesíti-e a kormányoldal. Brüsszel ugyanis azt kérte, hogy idén ne vigyék végig a parlamentben a jegybanktörvényt.

A módosító javaslatot tárgyaló bizottsági ülésen Simor András jegybankelnök felszólalt, aki a módosításokat jó irányba tett lépésként értékelte, de hangsúlyozta, hogy felesleges újabb, harmadik alelnököt tenni az MNB-be. A gazdasági bizottság kormánypárti többsége nem értett egyet Simorral.