Levegőhöz jutott Olaszország, esett az állampapírok kamata

Vágólapra másolva!
Felére esett a rövid lejáratú olasz állampapírok hozama a hét elején tartott aukción a novemberi csúcshoz képest. A kamat mérséklődésében szerepet játszanak az olasz szakértői kormány megszorításai és az Európai Központi Bank által az eurózóna bankjainak nyújtott három éves kölcsön is.
Vágólapra másolva!

Kevesebb mint a felére esett a hat hónapos lejáratú olasz állampapírok hozama egy hónap alatt - jelentette a BBC. A legutóbbi, novemberi aukción még 6,5 százalékos kamattal keltek el a papírok, a hét elején tartott árverésen azonban már csak 3,2 százalék volt a kamat.

Olaszország a világ harmadik legnagyobb, 1900 milliárd eurós állampapír-piacával rendelkező országa. Az olasz állampapírok kamata ősszel emelkedett korábban nem látott magasságba részben a görög válság, a magas olasz államadósság, az olasz strukturális reformok elmaradása és a novemberre elmélyült olasz politikai válság miatt.

Silvio Berlusconi korábbi olasz miniszterelnök novemberi távozása után Mario Monti vezetésével szakértői kormány vette át az ország irányítását, amely többek között megemelte az üzemanyag adóját, jelentős ingatlan- és vagyonadót vetett ki.

Monti hivatalba lépése óta fokozatosan csökken az olasz állampapírok hozama, a BBC szerint azonban a mostani, jelentős csökkenést az okozza, hogy az Európai Központi Bank (EKB) múlt heten úgy döntött, 489 milliárd eurót folyósít három évre az eurózóna bankjainak, hogy hatékonyabban tudjanak védekezni a gazdasági válság ellen. Ez az első alkalom az EKB történetében, hogy a bank egy évnél hosszabb időre folyósít kölcsönt.

Olaszországnak létszükséglet az állampapírok hozamának alacsonyan tartása, mivel az országnak február és április között 161 milliárd eurónyi kölcsönt kell visszafizetnie vagy megújítania. A mostani aukción 9 milliárd eurónyi állampapírt értékesített az olasz központi bank. Csütörtökön az olasz központi bank tízéves állampapírokat bocsát piacra.