FT: Magyarország a saját lábába lő

Vágólapra másolva!
A jegybanktörvényt és az IMF-tárgylások kilátását is elemzi pénteki szerkesztőségi blogjában a Financial Times. Az írás szerint Magyarország saját lábába lő gazdasági értelemben egy géppisztollyal. A blog szerzője szerint lehet, hogy a külföldi befektetők nem értik meg Magyrországot, de arra kíváncsiak, hogy Orbán Viktor mikor fogja megérteni őket.
Vágólapra másolva!

Magyarország: Senki nem ért minket címmel írt bejegyzést pénteken a Financial Times üzleti napilap blogja. A Beyondbrics összefoglalta Orbán Viktor miniszterelnök korábbi interjújának lényegét, mely szerint a magyar kormánynak rendbe kell tenni a gazdaságot, megoldást kell találnia az állam és az emberek eladósodottságára, ráadásul egyes érdekkörök tevékenységével szemben, melyek ellenzik ezeket a törekvéseket. Az írás szerint Orbán arról is beszélt, hogy mindez nem ingatja meg ebben a folyamatban, melyet a külföld nem ért meg.

Bejegyzésében Kester Eddy azt írja, hogy ez megmagyarázza azt, hogy mi hajtja Orbán Viktort akkor, amikor (európai és amerikai kérések ellenére) több ellentmondásos törvényt visz át a parlamenten. Példaként említi a pénteken elfogadott jegybanktörvényt, mely intézmény függetlenségét illetően aggályait fejezte ki José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is.

Mint írja, a "külföldi befektetők talán nem értik meg Magyarországot, de azt többé-kevésbé tudják, hogy mi számít kockázatos befektetésnek", és Magyarországot egyre inkább annak tekinti. A szerző szerint a jegybanktörvényt távolabbá teszi az IMF-EU-megállapodást is. Részletezi, hogy a pénteki döntés után zuhant a forint árfolyama és a BUX is.

Kester Eddy írása szerint a külföldi befektetők arra kíváncsiak, hogy Orbán Viktor mikor fogja megérteni a nyugati befektetőket. Idézi a londoni Spiro Sovereign Strategy ügyvezetőjét, szerint Orbán Viktor nyesegetheti a jegybank szárnyait a gazdasági növekedés elősegítéséért, ez a módszer mégsem működik majd. Szerinte a változtatások piaci bizonytalanságot okoznak, a jegybanknak kamatot kell majd emelnie, ami újabb nyomást jelent a gazdasági növekedésre.

"Vagyis Magyarország a saját lábába lő gazdasági értelemben, mégpedig egy géppisztollyal" - zárul a blogbejegyzés.