BNP Paribas: Pusztító hatása lenne, ha nem jönne létre az egyezség az IMF-fel

Vágólapra másolva!
Megállapodás híján 340 forintos eurót és mély recessziót vár a BNP Paribas elemzőgárdája.
Vágólapra másolva!

Az IMF/EU-egyezség elmaradása esetén 340 forintig is drágulhat az euró, és a magyar gazdaság már az idén mély recesszióba süllyedhet - vélekedtek szerdai londoni helyzetértékelésükben felzárkózó piaci közgazdászok, akik szerint éppen ezért továbbra is valószínű a megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal és az EU-val.

A BNP Paribas bankcsoport térségi szakértői által összeállított, szerdán Londonban befektetőknek kiadott elemzés szerint a forint- és a kötvénypiacon zajló jelenlegi árazási folyamatok azonban arra vallanak, hogy a piac most már egyre inkább az IMF/EU-segélycsomag elmaradásának lehetőségét árazza. A ház elemzői közölték ugyanakkor, hogy szerintük "nincs ésszerű alternatívája" egy ilyen programnak, és ezért változatlanul úgy gondolják, hogy végül megállapodik a magyar kormány, valamint az IMF és az EU-bizottság.

A BNP Paribas elemzői szerint egy 15-20 milliárd eurós csomag nélkül újabb hitelminősítői osztályzatrontások következhetnek, a hozamgörbe hosszú végén további 200 bázisponttal, vagyis 2 százalékponttal emelkedhetnek a kötvényhozamok, és a forint 340 forint/euróig is gyengülhet, a külföldi tőke pedig nagy tömegben megindulhat kifele az országból. E forgatókönyv alapján a cég szakértőinek számításai szerint a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 3 százaléknál nagyobb mértékben is visszaeshet.

A cég szerint azonban ha minél hamarabb - akár februárig - létrejön a megállapodás a valutaalappal és az EU-val, az a hosszú futamidejű kötvények hozamát 8,5 százalék körüli szintekig is leviheti (a mostani 10,5 százalék körüli szintről), a forint visszaerősödhetne 300 forint/euró környékére, az alacsonyabb hitelköltség és az erősebb forintárfolyam pedig "markánsan" csökkenthetné a mély recesszió kockázatát 2012-ben és hosszabb távon is.

A Commerzbank szakértői Londonban szerdán kiadott napi devizapiaci áttekintésükben úgy fogalmaztak, hogy "a magyar kötvénypiacra vetett egyetlen pillantás mindent elárul". A tízéves lejáratú kötvények hozama a korábbi hónapokban 7-8 százalék volt, az elmúlt napokban azonban átlépte a 10 százalékos küszöböt. A Commerzbank elemzői szerint ez "valószínűleg csak az első benyomás arról", hogy mi fog történni, "ha a magyar kormány nem enged a nemzetközi együttműködés kérdésében". E cég szerint ugyanakkor az IMF-védőháló "egyre valószínűtlenebbnek tűnik", tekintettel "a kormány makacs hozzáállására".

Az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics vezető felzárkózó térségi közgazdásza, William Jackson szerdai helyzetértékelésében szintén azt írta, hogy "elenyészőben lévőnek tűnnek" az IMF-megállapodás esélyei a jegybanktörvény és a gazdasági stabilitásról szóló jogszabály elfogadása nyomán. Ha azonban az euróövezeti adósságválság teljes körű bankválsággá fajul, és a hitelforrások befagynak, akkor a magyar kormány számára nem marad más lehetőség, mint a visszatérés az IMF-hez - áll a Capital Economics vezető közgazdászának szerdai elemzésében.

Jackson szerint valószínűsíthető, hogy a magyar jegybank továbbra is kamatemelésekkel próbálkozik a tőkekiáramlás megakadályozása és a forint erősítése végett. A cég jelenleg azzal számol, hogy az MNB ebben a hónapban újabb fél százalékpontos emeléssel 7,5 százalékra emeli alapkamatát.