Január 18-án kiderülhet, milyen feltételeket szab az IMF

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap igazgatótanácsa a megbeszélésen nem foglalkozik a magyar kormány új elővigyázatossági hitelkeretre vonatkozó kérésével - mondta az IMF budapesti képviselője. Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter egy csütörtökön megjelent interjúban úgy fogalmazott, a kormány kész előfeltételek nélkül tárgyalni.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa január 18-án értékeli a magyar gazdaság helyzetét, megvizsgálja a novemberben elvégzett éves felülvizsgálatról és program utáni megfigyelésről készült jelentést, de nem foglalkozik a magyar kormánynak az új elővigyázatossági hitelkeretre vonatkozó kérésével - mondta az IMF budapesti képviselője, Iryna Ivaschenko a Dow Jones hírügynökségnek.

A hírügynökség szerint az értékelés megteremtheti az alapot a tervezett tárgyalásokhoz az új hitelprogramról, és várható, hogy az IMF értékelése körvonalazza majd a nemzetközi pénzintézet aggodalmait a magyar kormány gazdaságpolitikája iránt. Ebből nagyjából az is kiderülhet, milyen feltételeket szab majd az IMF az új programhoz. Magyar tisztségviselők azt mondták, hogy az igazgatótanács meg fogja vitatni az IMF következő hivatalos látogatását Magyarországra - tette hozzá a Dow Jones.

Fellegi Tamás korábbi fejlesztési miniszter, aki a magyar tárgyalódelegációt vezeti, a Figyelőnek adott, csütörtökön megjelenő interjújában azt nyilatkozta, hogy Magyarország, amilyen gyorsan csak lehet, meg akar állapodni az Európai Bizottsággal. Ez azt jelenti, hogy mielőtt jövő szerdán Washingtonba utazik, fel akarja keresni Németország, Ausztria és Franciaország kormányát, hogy elnyerje a támogatásukat a tárgyalások elkezdéséhez. Az előzetes egyeztetések szükségességéről az interjúban azt mondta: "Készek vagyunk előfeltételek nélkül tárgyalni, minden kérdés az asztalra kerülhet." Fellegi az interjúban szintén január 18-át jelöli meg, mint az érdemi tárgyalások megkezdésének lehetséges időpontját.