A végtörlesztés is az Európai Bizottság napirendjére kerülhet

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság jövő heti ülésén napirendi pont lesz a magyarországi helyzet. A Bruxinfo úgy tudja, hogy vitatott kérdések közé bekerült a végtörlesztés is, mert sértheti az uniós alapszerződés egyes rendelkezéseit.
Vágólapra másolva!

Jövő szerdán tartja idei első ülését az Európai Bizottság, amely - szóvivője csütörtöki megfogalmazása szerint - politikai eszmecserét folytat majd a magyarországi helyzetről. Bár Olivier Bailly szóvivő nem kívánta megelőlegezni ennek eredményét, de utalt arra, hogy az EU igyekszik "csomagban kezelni" az úgynevezett magyar ügyeket. Ezek a jegybanktörvény, a nemzetközi hitelcsomagról szóló tárgyalások, a túlzottdeficit-eljárás esetleges fenntartása, az alkotmánnyal és az igazságszolgáltatás átalakításával kapcsolatos aggályok, valamint a Klubrádió frekvenciájának ügye.

A Bruxinfo azonban úgy értesült, időközben egy ötödik téma is helyet kért magának a magyar ügyek listáján. A végtörlesztési törvénnyel kapcsolatban a bizottság már korábban jelezte aggályait, a Michel Barnier belső piaci EU-biztos által Budapestnek küldött kérdőívre pedig szerdán válaszolt a kormány. A lap úgy tudja, hogy a kormány érvel a végtörlesztési törvény jogossága mellett, a bizottság viszont egyelőre nem akart a levélről véleményt mondani.

Fenntartja viszont a testület, hogy a jogszabály sértheti az uniós alapszerződés egyes rendelkezéseit, leginkább azokat, amelyek a tőke szabad áramlásának lehetőségét kell hogy biztosítsák. A BruxInfo érdeklődésére a bizottságnál azt mondták, a végtörlesztési kötelezettség negatív hatással lehet a magyarországi bankrendszerre, és tágabban a teljes magyar gazdaságra.