IMF: A kormány fejezze be a rögtönzéses gazdaságpolitikát

Vágólapra másolva!
A Valutaalap jelentéstervezete szerint bonyolult a politikai klíma Magyarországon, és egy szigorú gazdaságpolitikai keretek között kidolgozott program segíthet rajtunk.
Vágólapra másolva!

Garantálni kell a jegybanki függetlenség betartását, ugyanakkor aggodalomra ad okot az, hogy "nem minden érintett" véleményét vette figyelembe a kormány, amikor elfogadtatta tavaly év végén az új jegybanktörvényt a parlamenttel - többek között ezt említi az IMF jelentéstervezete Magyarországról, amelyet január 18-án vitat meg a Valutaalap vezetősége. A Figyelő birtokába került dokumentum hosszasan sorolja az IMF észrevételeit, amelyekből kiolvasható, mit várhat el a nemzetközi szervezet azért cserébe, hogy hitelt nyújtson Magyarországnak.

Azt írják, hogy be kell szüntetnie a kormánynak a rögtönzésen alapuló gazdaságpolitikát, a tervezett középtávú reformokat (vélhetően a Széll Kálmán-tervben megjelölt intézkedésekre, az egészségügy, nyugdíjrendszer, munkaerőpiac, oktatás átalakítására utal az IMF - a szerk.) végig kell vinni, a közlekedési rendszer hatékonyabbá, olcsóbbá tételét nem szabad elhalasztani. A politikai klímát bonyolultként írja le a dokumentum.

Az IMF jelzi, hogy a költségvetésben levő mozgatható tartalékok kevésnek tűnnek. A Valutaalap kifejezi aggodalmát, hogy az EU nem szünteti meg a túlzottdeficit-eljárást Magyarországgal szemben, és uniós forrásokat is megvonhat tőlünk.

A washingtoni szervezet kiemeli, hogy a hasznos lenne, ha a kormány megerősítené a gazdasági intézményeket, különösen a Költségvetési Tanácsot.

A Figyelő által megszerzett jelentéstervezet úgy fogalmaz: "a Valutaalap által támogatott, de más nemzetközi hitelezőkkel közösen kidolgozandó program segíthet Magyarországnak a finanszírozási feszültség enyhítésében és a befektetői bizalom javításában. Egy ilyen, a magyar hatóságok által kért külső támogatás azonban csak olyan mértékben állhat rendelkezésre, és bizonyulhat hatékonynak, amilyen mértékben a magyar fél felvállalja a benne foglaltakat. Ennek a biztos gazdaságpolitikai alapok és egy egészséges gazdaságpolitikai csomag keverékének kell lennie."

Ez félreérthetetlenül azt jelzi, az Orbán-kormány csak akkor kap hitelt az EU-tól és az IMF-től, ha nem a feltételek lealkudására törekszik, hanem azok teljesítésére. A kormány a legvégsőkig kitartott azon álláspontja mellett, hogy laza gazdaságpolitikai felügyeletet jelentő hitelt kér a két szervezettől, de azok világossá tették: csakis a legszigorúbb kontrollal járó segítségben partnerek. Fellegi Tamás tegnap, csütörtökön jelezte, hogy a kormány mégis kész akár ezt is elfogadni. A jelentéstervezet nem enged ebből: azt írják, hogy szigorú gazdaságpolitikai IMF-program segíthet Magyarországnak a feszültség enyhítésében.

A jelentéstervezetet az IMF eljuttatta a kormánynak, amely észrevételeket tehet. Fellegi Tamás IMF-EU-tárgyalásokért felelős miniszter a jelentés elfogadása előtti héten, a jövő héten látogat Washingtonba egyelőre informális megbeszélésre.