Fitch: IMF-hitellel is bóvli maradhat Magyarország

Vágólapra másolva!
A hitelminősítő szuverén besorolásokért felelős igazgatója szerint jó lenne egy EU/IMF-megállapodás Magyarországnak, de ez csak az első lépés lenne, de nem jelentené az adósbesorolás kilátásának automatikus javulását.
Vágólapra másolva!

Pozitív hatással lenne egy Magyarországgal kötendő IMF-megállapodás, de automatikusan nem járna az ország hitelminősítésének a javulásával - fejtette ki Varsóban a Fitch Ratings vezető elemzője egy konferencián.

"Egy EU/IMF-megállapodás bizonyára jó lenne, de csak az első lépés lenne" - mondta Matteo Napolitano, a hitelminősítő szuverén besorolásokért felelős londoni igazgatója. Hozzátette: "újra kell majd értékelni a helyzetet, de véleményem szerint egy megállapodás nem járna a hitelminősítés, illetve az adósbesorolás kilátásának automatikus javulásával".

A Fitch Ratings egy hete vonta meg a befektetési ajánlású szuverén devizaadós-osztályzatot Magyarországtól. Ezzel gyakorlatilag a magyar szuverén adósbesorolást a három legnagyobb nemzetközi hitelminősítő egyaránt a befektetésre nem ajánlott kategóriában tartja nyilván.

Napolitano a magyar leminősítést a külső finanszírozási környezet, illetve a költségvetési és a növekedési pálya romlásával magyarázta. A Fitch 0,5 százalékos visszaesésre módosította az idei GDP-változásra vonatkozó becslését az eddigi 0,5 százalékról. A január 6-ai közlemény szerint ez részben az "a nem ortodox gazdaságpolitika" (az "unorthodox" angol kifejezést használta az intézmény) következménye, amely aláássa a befektetők bizalmát és nehezíti a megállapodást az IMF-fel és az Európai Unióval.

"Nem ortodox" politika alatt értette a Fitch többek közt azt, hogy a kormány nem tudott garanciát adni az IMF-EU-delegációnak a jegybanktörvény megváltoztatására. Ugyan a kormánypárti többség elfogadta az Európai Központi Bank ajánlásainak többségét, de a Fitch úgy látja, hogy bent hagytak olyan rendelkezéseket, amellyel csökkenhet a jegybanki függetlenség. A hitelminősítő kiemeli az új alkotmányt is, amely kétharmadossá teszi a gazdaságpolitika kulcskérdéseit, ezzel "csökkentve a jövőbeli kormányok költségvetési mozgásterét".