Elindul az uniós kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen

görög válság, adósságválság, népszavazás, megszorító csomag, G20 konferencia, Cannes, Jose Manuel Barroso
Vágólapra másolva!
A BruxInfo jelentése szerint az Európai Bizottság kedden várhatóan megindítja a kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen. A kiszivárgott hírek szerint az eljárás a jegybanktörvényt és az igazságszolgáltatás területén fennálló diszkriminációt is érinteni fogja.
Vágólapra másolva!

A BruxInfo értesülései szerint kedden megindítja Magyarország ellen a kötelezettségszegési eljárást az Európai Bizottság mindhárom olyan témában, amelyben a testület már korábban is kifejtette az aggályait. Az Európai Unió híreivel foglalkozó weboldal értesülései szerint bár a biztosi testület erről csak a kedd délutáni, strasbourgi ülésén hozza meg a hivatalos döntést, de a jogi szolgálatok befejezték a jogszabályok vizsgálatát, és megerősítették az Európai Bizottság korábbi felvetéseit.

A testület a bírók nyugdíjkorhatárának 70 évről 62 évre csökkentése, az adatvédelmi biztosi pozíció megszüntetése, valamint egy új adatvédelmi hatóság felállítása miatt indít kötelezettségszegési eljárást, egyelőre még nem tudni, hogy hány eljárást is jelent mindez összesen. A BruxInfo szerint az eljárásban prioritást élvez a jegybanktörvény, amellyel kapcsolatban Brüsszel már korábban kifejtette, hogy a december 30-án elfogadott jogszabály nem garantálja teljes mértékben a nemzeti bank politikától való függetlenségét.

Csak kedd délutáni ülésén dönt az Európai Bizottság hivatalosan arról, indít-e uniós jogsértési eljárást Magyarország ellen - mondta az MTI-nek Olivier Bailly, a bizottság szóvivője azokra a külföldi hírügynökségi értesülésekre reagálva, amelyek szerint a bizottság három eljárást hagy jóvá keddi strasbourgi ülésén. A szóvivő ugyanakkor elismerte: valószínű, hogy szabálysértési eljárásokról születik majd döntés.

"Két hétnél kevesebb" időt kaphat Orbán

Az AFP francia hírügynökség uniós forrásokból viszont úgy értesült, az Európai Bizottság hétfőn úgy döntött, felszólítja Magyarországot vitatott törvényei nagyon rövid határidőn belül történő módosítására. "Három felszólító levelet intéznek kedden vagy szerdán a magyar kormányhoz, amelyekben felszólítják azt a jegybanki kinevezésekre, a bírák jogállására és az adatvédelmi hatóságra vonatkozó reform rövid határidőn belüli módosítására - mondta az AFP egyik forrása. Hozzátette: Orbán Viktor miniszterelnök "két hétnél kevesebb" időt kaphat, hogy engedjen e felszólításnak.

José Manuel Durao Barroso szóvivője már a bizottság sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy az ülés napirendjén lesz az aggályosnak talált magyar jogszabályok ügye. Az Európai Bizottság elnökének szóvivője arra is emlékeztetett, hogy három kérdésben tekintik át a helyzetet: a jegybank függetlenségének ügyében, az igazságszolgáltatás függetlenségét érintő egyik új szabályozásnál, valamint az adatvédelmi hatóság függetlenségének kérdésében.

Az Európai Bizottság magyar idő szerint kedd délután egy óra körül ül össze. Magyarország korábban jelezte, hogy tárgyalni akar a jogalkotásról, és ezt előnyben részesítené a szabálysértési eljárással szemben, amelynek eredményeként (az említett ügyek csoportja) az Európai Bíróság elé kerülhet.

Az Európai Unió amiatt aggódik, hogy az új törvények aláásták a jegybank függetlenségét, bírák százait kényszerítette korai nyugdíjba vonulásra, és politikai befolyásolás veszélyének tette ki a magyar adatvédelmi hatóságot - jegyezte meg a Reuters.