Járai: Matolcsy elhasználódott

Vágólapra másolva!
Matolcsy György nagyszerű képet tud felrajzolni a pénzügypolitikáról, de a pénzügyi irányítást kellene megerősíteni, és simulékonyabb gazdaságpolitikára lenne szükség - mondta Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának elnöke az m1 reggeli műsorában. Ő maga azonban nem akar pénzügyminiszter lenni.
Vágólapra másolva!

Járai Zsigmond szerint a magyar gazdaság helyzete lényegesen jobb annál, mint amit a hitelminősítők leírtak, ráadásul bekövetkezett egy gazdaságpolitikai fordulat, elindultak változások, amelyeket fel kellene gyorsítani, és Magyarország magától kijönne a gödörből. "A gazdaságpolitikai fordulat végrehajtásához azonban intézményi és személyi változásokra is szükség lenne" - véli a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának elnöke, aki erről az m1 Ma reggel című műsorában beszélt.

Arra a kérdésre, hogy Matolcsy Györggyel sikeresen végrehajtható-e a gazdaságpolitikai fordulat, azt válaszolta: Matolcsy eléggé elhasználódott a piacon, ő nagyszerű képet tud felrajzolni a pénzügypolitikát illetően, de a pénzügyi irányítást kellene megerősíteni. Hangsúlyozta: ő nem vállalná el a pénzügyminiszterséget.

Tagadta ugyanakkor azokat a híreket, hogy azért távozott a Költségvetési Tanács éléről, mert tarthatatlanná vált a véleménye Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter számára. Az [origo] információja szerint Járai eddig benne volt abban a szűk körben, amely Orbánnak informálisan gazdasági tanácsokat ad. Közülük a legkritikusabb ő volt, információink szerint a kormány gazdaságpolitikájáról és egyes intézkedéseiről alkotott kritikus véleményét nem titkolta Orbán előtt sem.

Járai Zsigmond az m1 műsorában beszélt arról is, hogy sok komoly tényezővel veszett össze Magyarország, itt az IMF-et, az Európai Uniót, a befektetők képviselőit és a francia nagyvállalatokat említette. Járai úgy véli, hogy ki kellene egyezni velük, békülékenyebb, simulékonyabb gazdaságpolitikára lenne szükség. "Majdnem ugyanazt kellene csinálni, mint eddig, csak nem kellene olyan hangosan mondani, hanem csinálni kellene" - fogalmazott.

Járai Zsigmond beszélt arról is, hogy Gyurcsány Ferenc idején négy jegybanki alelnököt neveztek ki, azt mégsem kifogásolta az Európai Unió, arról pedig, hogy népszerűsítik az állampapírokat a lakosság körében, azt mondta: neki is van állampapírja, szerinte ez ma az egyik legjobb befektetés. Orbán Viktor miniszterelnök egy múlt pénteki rádióinterjúban azt mondta, hogy a magyar államkötvény a legjobb üzlet ma Európában.