Magasan tartja a benzinárat az iráni embargó

Vágólapra másolva!
Nem valószínű, hogy elszáll a benzinár az iráni olajra bevezetendő embargó miatt, de az intézkedés ahhoz elég lehet, hogy az árszint ne tudjon csökkenni. Egy esetleges fegyveres konfliktus ugyanakkor hirtelen dráguláshoz is vezethet.
Vágólapra másolva!

Iránnak teljesen le kellene állítania az Európai Unióba tartó olajexportot, "hogy az olaj ára megemelkedjen, és az európaiak (...) bajba kerüljenek" - a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldalán olvasható cikk szerint ezt mondta egy befolyásos iráni politikus annak hallatán, hogy az EU olajembargót vezet be az ország ellen. A korábban a titkosszolgálati miniszteri posztot is betöltő Ali Fallahian szavait az állami hírügynökség, a Fársz idézte.

Az EU-tagok döntése értelmében új szerződést már nem lehet kötni iráni olaj vásárlására, de a július 1-jéig tartó átmeneti időszakban a már futó megállapodásokat nem bontják fel. Az embargó oka, hogy Irán nem hajlandó együttműködni nukleáris programja ellenőrzésében. A gyanú szerint atomfegyvereket fejleszt, ennek leállítását az olajbevételek csökkentésével akarja elérni az európai közösség.

E törekvés sikere egyelőre kétséges, de az valóban logikus lehetőségnek tűnik, hogy az iráni szállítmányok kiesésével Európa számára drágulni fog a kőolaj, és így előbb-utóbb a benzin is. Irán a világ egyik legnagyobb nyersolajexportőre, kivitelének egyötödét eddig az EU vásárolta meg.

"Az, hogy Irán nehezebben tudja ezután értékesíteni az olajat, mindenképpen hatni fog az olaj árára, de látványos drágítás helyett feltehetően csak magasan fogja tartani. E nélkül ugyanis most esnie kellene az árszintnek, tekintettel a gazdasági lassulás határozott előjeleire" - mondta az [origo] érdeklődésére Pletser Tamás, az ING Bank olajipari elemzője.

Pletser Tamás szerint akkor szállhatna el az olajár, ha fegyveres konfliktus robbanna ki Iránnal, de ez esetben is csak rövid időre. A konfliktus egyébként nem kizárható, hiszen az iráni vezetők embargó esetére a Hormuzi-szoros lezárásával fenyegetőztek. A Perzsa-öböl bejáratán halad át a világ olajkereskedelmének ötöde. Az USA már jelezte, hogy biztosítani fogja a szoros átjárhatóságát, a közelben több amerikai, brit és francia hadihajó tartózkodik.

"A magyarországi benzinár szempontjából a dollárárfolyam és az adók szintje is meghatározó tényező. Ezekben nagy változások valószínűleg nem lesznek a közeljövőben, bár az IMF-tárgyalás kimenetele természetesen fontos tényező" - mondta az ING elemzője.

A BBC azt írta, a devizabevételeinek elsöprő többségét olajeladásból nyerő iráni gazdaságnak nagy kárt fog okozni az uniós embargó, de ez önmagában nem fogja térdre kényszeríteni az országot. Az iráni olaj legnagyobb vásárlói az ázsiai országok, elsősorban Kína, Japán és India.