Orbán: Képtelenség az egykulcsos adó megváltoztatása

Vágólapra másolva!
Az egykulcsos adórendszert csak akkor lehetne megváltoztatni Kósa Lajos szerint, "ha az ég egybeérne a földdel". A kormány az EU felvetése után foglalkozott a kérdéssel, de Orbán Viktor képtelenségnek tartja a módosítást - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

"Képtelenség!" - így kommentálta Orbán Vikotr az arányos adórendszer megváltoztatását az elmúlt napok egyik kormányülésén a Magyar Nemzet szerint. A miniszterelnök szerint azért sem kerülhet sor az adórendszer módosítására, mert az Európai Unió több tagállamában is hasonló rendszer működik - írja a lap szombati számában. A Magyar Nemzet értesülése szerint már akkor a kormány elé került a kérdés, amikor Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa felvetette a módosítás lehetőségét.

Kósa Lajos úgy fogalmazott a lapnak: 99,9 százalék, hogy marad az egykulcsos személyijövedelemadó-rendszer. Szerinte a rendszer megváltoztatására abban az esetben kerülhetne csak sor, "ha az ég egybeérne a földdel".

Giró-Szász András kormányszóvivő pénteken azt mondta, az EU-ban "fel sem merült", hogy az egykulcsos adórendszer megszüntetése feltétele lehet a tárgyalásoknak, mert az IMF az elmúlt 2-3 évben legalább négy olyan országnak adott hitelt, ahol egykulcsos adórendszer van, és ebből kettő az Európai Unió tagja.