Gyorsult az infláció

Vágólapra másolva!
A fogyasztói árak áprilisban 0,9 százalékkal nőttek havi, és 6,1 százalékkal emelkedtek éves összevetésben - közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal. Az átlagosnál jobban elsősorban az üzemanyagok és a ruházati cikkek drágultak. Elemzők a márciusi 5,9 százalékos éves infláció után áprilisban 5,8 százalékos pénzromlási ütemre számítottak.
Vágólapra másolva!

A maginfláció áprilisban havi összehasonlításban 0,6 százalékos, éves szinten pedig 6,1 százalékos volt; az év első négy hónapjában átlagosan 6,2 százalékkal emelkedett az árszínvonal - áll a hivatal jelentésében. Áprilisban a nyugdíjas fogyasztói infláció havi szinten 0,7 százalékos, éves összevetésben pedig 6,8 százalékos volt.

A KSH közölte: áprilisban az élelmiszerek drágulása 0,24 százalékkal, az egyéb cikkek, üzemanyagoké 0,19 százalékkal, a ruházkodási cikkeké 0,18 százalékkal, a szolgáltatásoké 0,17 százalékkal, a szeszes italok, dohányáruké 0,10 százalékkal, a háztartási energiáé 0,01 százalékkal emelte, míg a tartós fogyasztási cikkek árcsökkenése 0,01 százalékkal mérsékelte az előző hónaphoz viszonyított áremelkedést. A központi, illetve az önkormányzati intézkedések árnövelő hatása 0,1 százalékos volt.

Egy hónap alatt az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai átlagosan 0,1 százalékkal nőttek. Az idényáras élelmiszerek 7,5 százalékos, a kenyér 1,3 százalékos, a péksütemények és az éttermi étkezés 1,1 százalékos drágulása mellett, 3,7 százalékkal csökkent a tojás, 2,6 százalékkal a sertészsiradék, 2,1 százalékkal a sertéshús, 1,5 százalékkal a liszt, és 1,4 százalékkal a baromfihús ára.

A KSH szerint az idén áprilisban a ruházkodási cikkek árai - a tavaszi-nyári áruválaszték megjelenésével - az átlagosnál nagyobb mértékben emelkedtek.

Az egyéb cikkek, üzemanyagok és a szeszes italok, dohányáruk főcsoportban szintén az átlagosnál nagyobb volt az áremelkedés. A járműüzemanyagok 4,0 százalékkal drágultak márciushoz képest.

Meglepően magasnak nevezték a fogyasztói árak áprilisi emelkedését az MTI által kedden megkérdezett elemzők. Nyeste Orsolya, a Postabank Értékpapír Rt. makroelemzője elmondta: a szakértők többsége arra számított, hogy az idényáras élelmiszerek kevéssé drágulnak áprilisban. Meglepően magasnak nevezte a ruházati termékek drágulását is a Postabank szakértője, hozzátéve, hogy a forint erősödése miatti olcsóbb import hatása nem volt érzékelhető ebben a szektorban. Nyeste Orsolya kedvezőnek tartotta, hogy a szolgáltatások az átlag alatti mértékben drágultak, pedig az elmúlt időszakban jelentős volt a bérkiáramlás. Pánikra azonban nem ad okot az infláció áprilisi értéke, hiszen a monetáris politikán kívül eső okok miatt lett magasabb a fogyasztói ár növekedése a vártnál - mondta az elemző.

Pásztori Veronika, a Kopint-Datorg Rt. kutatója kiemelte: éppen abban időszakban gyorsult az infláció, amikor a forint a legerősebb volt. A szakértő úgy vélte, hogy leginkább a béremelések miatti keresletnövekedés befolyásolta az árak vártnál nagyobb emelkedését. A piaci szereplők ugyanis igyekeznek kihasználni a kereslet bővülését, vagyis magasabb áron kínálják termékeiket.

(MTI)

Ajánlat:

KSH