Turizmus: vegyes a kép az első öt hónapban

Vágólapra másolva!
Az idei év első öt hónapjában a turizmus vegyes, de inkább pozitív képet mutat - mondta Budai Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal turizmusért felelős helyettes államtitkára egy keddi sajtótájékoztatón. A helyettes államtitkár elmondta, hogy a növekvő számú vendégéjszakák ellenére a szállodák nem tudták növelni profitjukat. Az év egészére meghatározó lesz a német turisztikai piac visszaesése - tette hozzá Budai Zoltán.
Vágólapra másolva!

Buda Zoltán szerint a májusi vendégéjszakák számának növekedése megegyezett az év első négy hónapjában regisztrálttal. Az év ötödik hónapjában a külföldi vendégek száma 7,3 százalékkal, az általuk eltöltött vendégéjszakák mintegy 5 százalékkal nőttek az elmúlt év májusához képest. A belföldi vendégek száma 6 százalékkal, a belföldi vendégéjszakák száma pedig 5 százalékkal haladta meg a tavaly májusi értéket.

A Magyar Nemzeti Bank előzetes adatai szerint 2002 májusában a turizmusból származó devizabevétel 319 millió eurót tettek ki, ami 84,6 százaléka a tavaly májusban regisztrált értéknek. Az év első öt hónapjában 1,277 milliárd euró bevétel származott az ágazatból, ami 87 százaléka az előző év azonos időszakáénak.

A helyettes államtitkár elmondta: bár nőtt a vendégéjszakák száma májusban, a szállodák nem tudták növelni profitjukat, mivel jelentősen csökkentett árakkal kínálták szolgáltatásaikat. A Balatonnál májusban 12 százalékkal több vendéget és 14,4 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak.

A német turisztikai piac idei évi alakulásáról Budai Zoltán közölte: az év első felében jóval a várakozások alatt teljesített, és a több hónapja tartó kedvezőtlen folyamatok várhatóan az egész szezont meghatározzák. A német forgalom visszaesését Budai Zoltán szerint három fő okra vezetik vissza a német elemzők. A németek utazási kedvét leginkább a kedvezőtlen gazdasági körülmények, az euró bevezetésével járó drágulás, valamint a futball világbajnokság vetették vissza.

(MTI)

Ajánlat:

MNB