Egyre több a készpénzes megtakarítás

Vágólapra másolva!
A háztartások inflációszűrt pénzügyi megtakarítása júniusban az egy hónappal korábbihoz hasonlóan 18,3 milliárd forinttal nőtt - közölte előzetes adatként a Magyar Nemzeti Bank szerdán. A háztartások nettó finanszírozási képessége az év hatodik hónapjában a 17,6 milliárd forint kamatokba foglalt inflációs kompenzációval együtt 35,9 milliárd forint volt.
Vágólapra másolva!

A júniusi árfolyamváltozások miatt a háztartások jelentős, 38,1 milliárd forint átértékelődési veszteséget szenvedtek el, így piaci áron számítva a háztartások nettó pénzügyi vagyona júniusban 1,4 milliárd forinttal csökkent, és a hónap végén 6754,2 milliárd forint volt, az egy hónappal korábbi 6755,6 milliárd forint után.

A pénzügyi eszközök közül az előző hónaphoz hasonlóan a háztartások birtokában lévő forint készpénzállomány emelkedett a legnagyobb mértékben, mégpedig 22,2 milliárd forinttal, így június végén 1008,1 milliárd forintnyi készpénz volt a háztartásoknál.

A forint betétállomány ez év június végén 3056 milliárd forintot tett ki a május végi 3035,6 milliárd forint után. A háztartási szektor értékpapír befektetései közül nőtt az állampapír portfolió, míg a háztartások a befektetési jegyekben és részvényekben lévő vagyonukat csökkentették.

A háztartások összes tartozása - főleg ingatlanhiteleik miatt - tovább bővült, és június végére összes tartozásuk elérte a 1161 milliárd forintot az egy hónappal korábbi 1102,9 milliárd forint után. A háztartások az év hatodik hónapjában 43,9 milliárd forinttal növelték ingatlanhitel-állományukat, ami így elérte a 471,8 milliárd forintot.

(MTI)

Ajánlat:

MNB