Öt százalékkal csökkentek a mezőgazdasági termelői árak

Vágólapra másolva!
A mezőgazdasági termékek termelőiár-színvonala az idei évben a januártól szeptemberig tartó időszakban 5,4 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Ezen belül a növénytermesztési és kertészeti termékek termelői ára 5,5, az élő állatok és állati termékeké 5,2 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal honlapján.
Vágólapra másolva!

A tavalyi év első kilenc hónapjához viszonyítva a gabonaféléket 16,4 százalékkal alacsonyabb árszinten értékesítették, elsősorban a kukorica alacsony felvásárlási ára miatt. Az élelmezési burgonya termelői átlagára 1,2 százalékkal nőtt. A gyümölcsök árszintje 29,9 százalékkal emelkedett, a zöldségféléké azonos volt (ez utóbbiak felvásárlási árszintje 7 százalékkal elmaradt a tavalyitól, míg a közvetlenül a lakosságnak történt értékesítésé 7 százalékkal nőtt).

Idén az első kilenc hónap átlagában a vágóállatok közül a sertés termelői ára 16,2 százalékkal, a baromfié 6,6 százalékkal csökkent, a marháé 4,2 százalékkal emelkedett. A tehéntej termelői átlagára 5,5 százalékkal nőtt, a tyúktojásé 7,6 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában.

Szeptemberben a mezőgazdasági termékek termelői árának színvonala gyakorlatilag megegyezett az előző évivel. Ezen belül a növénytermesztési és kertészeti termékek árszintje 6,2 százalékkal nőtt, az élő állatok és állati termékeké 7,1százalékkal volt alacsonyabb. A gabonafélék és a gyümölcsök árszintje 4,3 illetve 9,1 százalékkal emelkedett - közölte a KSH.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: