Surányi: Lassabban kell csatlakozni a valutaunióhoz

Vágólapra másolva!
Óvatosan kellene csatlakoznia Magyarországnak a monetáris unióhoz - mondta Surányi György a GKI szerdai konferenciáján. A volt jegybankelnök szerint a monetáris unió szigorú szabályai egyelőre hátrányt jelentenének Magyarország számára, és a csatlakozási szándék korai nyilvánosságra hozatala pedig taktikai hiba.
Vágólapra másolva!

A monetáris unió szigorú szabályai egyelőre inkább csak hátrányt jelentenének Magyarország számára, mivel a relatív árak, a jövedelmek, valamint a növekedési potenciál ütemében jelentős eltérés van Magyarország és az eurózóna tagállamai között - mondta a GKI 10 éves fennállása alkalmából rendezett konferencián Surányi György, a CIB Bank elnöke.

Magyarország számára a fenntartható növekedés érdekében sokkal lazább költségvetési politika lenne megengedhető, mint amit a monetáris unió szabályai elvárnak. Ott ugyanis a stabilitás a lényeg, míg Magyarország előtt még jelentős növekedési potenciál van – mondta a jegybank volt elnöke.

Surányi taktikailag hibás lépésnek tartja, hogy Magyarország részéről gyorsan deklarálják a monetáris unióhoz való csatlakozási szándékot, mivel ezzel felértékelődik az ország valutája. Így az árfolyam erősödése nincs összhangban a gazdaság teljesítményével, ami jelentősen rontja a versenyképességet. Surányi György emlékeztetett: eddig egyetlen tagország sem hozta nyilvánosságra csatlakozási szándékát öt évvel annak időpontja előtt, ugyanis ez milliárdos nagyságrendű terhet jelent.

Kevés pénz beruházásra

Magyarország versenyképessége jelentősen romlott az elmúlt másfél-két évben, a visszaesés azonban nem drámai, és 2003-ban már javulás várható- mondta a GKI Gazdaságkutató Rt. vezérigazgatója, Akar László a tanácskozáson.

A vezérigazgató emlékeztetett: a benyújtott jövő évi költségvetés szerint a GDP csupán 3 százalékát fordítanák beruházásokra az idei 4,5 százalék után, amit a kutató kedvezőtlen tendenciaként értékelt. Akar László úgy véli, hogy a kis- és középvállalkozások segítésére fordított összeg sem elég nagy.

(MTI)

Ajánlat: