Megduplázódott a használtkocsi-import

Vágólapra másolva!
Látványosan megugrott idén a használtkocsi-import, ugyanis mostanáig 37 ezer kocsit vámoltattak el magánforgalomban, ami az év végére 40 ezerre - a tavalyi mennyiség duplájára - is emelkedhet - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az óriási behozatali hullámmal mindössze egy - Budapesten működő - autóimportra szakosodott vámhivatal próbál megbirkózni, ami a gyakorlatban 2-3 hetes ügyintézési időt jelent. A helyzet várhatóan a közeljövőben sem fog változni, ugyanis a Világgazdaság értesülései szerint a pénzügyi tárcánál nem tervezik újabb gépjármű-behozatallal foglalkozó vámhivatalok megnyitását. Ennek elsősorban gazdaságvédelmi okai vannak, ugyanis a sok visszaélés miatt szándékosan csak egy, könnyebben ellenőrizhető budapesti hivatalt tartottak fent.

Gépjárműimport/uzletinegyed/hirek/20020522gepjarmimport.htmlHasználtautó-keresőhttp://www.vezess.hu/radar/hasznaltautok/Autó külföldrőlhttp://forum.origo.hu/forum/forum?act=show&fid=30422

Az önjelölt autóimportőrök kálváriája nem ér véget a vámhivatali procedúra lezártával, ugyanis még hosszabb ügyintézésre kell számítani a műszaki vizsgákat lebonyolító közlekedésfelügyeletnél. Az év végi "behozatali hajrának" köszönhetően, aki most kér időpontot a felügyeleténél, az csak január vége felé mehet műszaki vizsgára.

A magánimport megugrásának fő oka a tavaly év végi kedvező jogszabályváltoztatás, amelynek köszönhetően csak akkor kezd el "gyanakodni" a vámhatóság ha a behozatali számlán szereplő vételár több mint 50 százalékkal tér el az összehasonlító értéktől. Korábban ez az érték 20 százalék volt.