Eltűnhetnek a polcokról egyes népszerű cigaretták

Vágólapra másolva!
Egyes népszerű cigarettafélék - például a Multifilter, a Marlboro vagy a Pall Mall - eltűnhetnek a hazai trafikok polcairól, és csak pult alól árusíthatják őket, mivel a kereskedők így próbálnak a nagy kereskedelmi láncoknak, benzinkutaknak és újságárusoknak nyújtott kedvezményekhez hasonló könnyítést kiharcolni - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A megmozduláshoz eddig mintegy 30 dohányüzlet csatlakozott, de várhatóan további üzletek választják a tiltakozás ezen formáját. Szabóné Szabados Katalin, a Dohánykereskedők Országos Egyesületének elnökségi tagja a Népszabadságnak elmondta, hogy új termékek bevezetésekor vagy a polcok biztosításáért cserébe a jelenleginél nagyobb árrést szeretnének elérni.

A Népszabadság információi szerint a három nagy hazai dohánygyártó közül a Reemtsma közel áll a megegyezéshez az árusítók képviselőivel, a Philip Morris és a BAT ugyanakkor eredménytelennek nevezte a tárgyalásokat.

A lap úgy tudja, hogy a gyártók és árusítók közötti vita a szűkülő cigaretta-piac miatt robbant ki. Az adóemelések miatt a cigaretták fogyasztói ára 2002 januárja és 2003 áprilisa között átlagosan 28 százalékkal nő, ez pedig a fogyasztás csökkenéséhez, illetve a feketekereskedelem terjedéséhez vezet. A vita azon folyik, hogy a veszteségeken milyen arányban osztozzanak a piaci szereplők - írja a Népszabadság.