Járai: Az unióshoz igazodik a kamatszint

Vágólapra másolva!
Jelenleg nincs ok kamatváltoztatásra, ha azonban az Európai Központi Bank esetleges kamatvágása forinterősödést vált ki, az MNB sem késlekedik meghozni kamatdöntését - jelentette ki Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.
Vágólapra másolva!

A jegybank elnöke egy prágai pénzügyi tanácskozáson elmondta, hogy jelen pillanatban az átváltási árfolyam és a kamatszint a várakozásoknak és az inflációs céloknak megfelelően alakul, így pillanatnyilag nincs szükség semmilyen lépésre.

Ha az Európai Központi Bank döntésének következménye a magyar valuta erősödése lesz, nem fogunk habozni, hogy kamatot csökkentsünk - idézte Járait a Reuters.

Kamatcsökkentésre szólították fel az EKB-t/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030320kamatcsokkentesre.html

Az EKB a következő kamatértekezletét április 3-án tartja. Az európai jegybank legutóbb március elején csökkentette irányadó kamatát, negyed százalékponttal 2,50 százalékra, és közölte, hogy szükség esetén kész ismét cselekedni. Ernst Welteke, a német Bundesbank elnöke az előző héten kijelentette, hogy az EKB most bizonyára nem fog semmilyen döntést hozni. Elemzők többsége biztosra veszi, hogy júniusig mindenképpen lesz kamatcsökkentés.