Jelentősen visszaesett az építőipari termelés

Vágólapra másolva!
Az építőipari termelés mennyisége idén februárban 18,8 százalékkal csökkent az előző év februárjához képest a munkanaptényezővel kiigazított és a kiigazítatlan adatok szerint egyaránt. Az év első két hónapjában a termelés 10,8 százalékkal volt alacsonyabb  az egy évvel korábbinál - közölte honlapján a KSH.
Vágólapra másolva!

A februári termelés az előző havitól 19 százalékkal maradt el a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint. Az év első két hónapjában a 126,2 milliárdos termelés 10,8 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A visszaesést a kedvezőtlen időjárással és az egy évvel ezelőtti magas bázisértékkel magyarázzák.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Csaknem 60 százalékkal csökkent a legalább 300 főt foglalkoztató szervezetek termelése. A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének termelése februárban az egy évvel korábbinál 26,5 százalékkal, az épületgépészeti szerelésé 12,8 százalékkal volt kisebb.

A befejező építés alágazat termelése 1,1 százalékkal emelkedett. Mind az épületek, mind az egyéb építmények építése jelentősen, 20, illetve 16,3 százalékkal csökkent.

Az építőipari vállalkozások februárban az egy évvel korábbinál 40,8 százalékkal kevesebb új szerződést kötöttek, az épületek új szerződéseinek mennyisége 49,6 százalékkal, az egyéb építményeké 13,6 százalékkal maradt el az előző év februáritól.

Valamennyi régióban csökkent a termelés az idei év első két hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva. Legnagyobb mértékben a közép-magyarországi és az észak-alföldi székhelyű szervezetek termelése esett vissza 25, illetve csaknem 30 százalékkal.

KSHhttp://www.ksh.hu

Az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 2002 februárjához képest 5,2 százalékkal, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 5,7 százalékkal emelkedtek. Az építőipari árak az előző havinál 0,5 százalékkal voltak magasabbak februárban.