Átláthatóbb privatizációt sürget a Euromoney

Vágólapra másolva!
A privatizáció az egyik legjobban teljesítő feltörekvő piaccá tette Magyarországot a 90-es években, idén azonban ismét kérdések merültek fel az egyes ügyletek átláthatóságát illetően - írta áprilisi számában a Euromoney gazdaságpolitikai havilap.
Vágólapra másolva!

A befektetői körökben komoly befolyással bíró londoni havilap cikke felidézi a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) múlt havi londoni ismertetőjén elhangzottakat, amelyek szerint a kormány tervei szerint idén akár 25 eladási tranzakció is elindulhat, köztük a Postabanké, az FHB-é, Konzumbanké, valamint egy acélipari és egy mezőgazdasági vállalaté. A cikk szerint Salgó István, a pénzügyminisztérium helyettes államtitkára a tőzsdei ismertetőn hangsúlyozta, hogy a privatizációkat a kormány a lehető legátláthatóbb módon fogja végrehajtani.

ÁPV Rt.: 196 milliárdos privatizációs bevétel idén/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030417apvrt.html

Azonban már másnap az egyik nagy befektetési bank feltörekvő piaci részlegének vezetője arról panaszkodott a Euromoneynak, hogy az első két tranzakciós megbízást, a Postabankét és az FHB-ét ugyanaz a helyi értékforgalmazó cég, a Concorde Securities kapta - írja a brit folyóirat cikke, amelyben megemlítik, hogy a Concorde-ot Jaksity György, a BÉT elnöke alapította.

A Euromoney név nélkül idézett befektetési banki vezetőket, akik különösnek tartották, hogy az első megbízást a Concorde kapta, mivel a cégnek nem volt annyi tapasztalata a privatizációs ügyletek lebonyolításában, mint néhány más jelentkezőnek. Amikor a második megbízást is a Concorde kapta, az egyik külföldi ország nagykövete a magyar miniszterelnökhöz fordult, akivel közölte, hogy ez így nem folytatódhat, ha Magyarország az Európai Unió tagjává válik - idézi forrását a Euromoney.

A lap ugyanakkor valószínűsíti, hogy a panaszokban a "savanyú a szőlő" jelenségnek is része van. A privatizáció Magyarországon több tekintetben is sikeresebb volt, mint a térség más országaiban, és az egyes cégek kedvezményezettségéről szóló vádak sem először hangzanak el. A folyamat egy eleme azonban kétségtelenül javulhatott volna, és ez az átláthatóság - fogalmaz a brit gazdasági folyóirat.